Iron Maiden - Senjutsu

03.09.2021

Vielä jaksaa vanhakin painaa! Iron Maiden julkaisi tänään perjantaina 3.9.2021 seitsemännentoista studioalbuminsa nimeltään Senjutsu. Albumilta julkaistiin aiemmin pari singleäkin mutta jätin nämä tarkoituksella kuuntelematta ja päätin säästää kaiken albumin julkaisuun, fiilishän on tottakai paras kun saa lyödä juuri levykaupasta haetun tuoreen teoksen lautaselle ja laittaa rattaat pyörimään ilman että tietää yhtään mitä on luvassa. Huomioidaan myös se että tämä on oman historiani ensimmäinen Maiden albumi jonka ostin julkaisupäivänä, kaikki muut on tullut hankittua 1-40 vuotta alkuperäisen julkaisunsa jälkeen.

Nappasin duunipäivän jälkeen levyn matkaan Keravan Levyikkunasta. Kauppiaan mukaan nämä käyvät jo vähiin mutta alkuviikosta olisi tulossa lisää, Iron Maiden menee siis edelleen kaupaksi myös fyysisessä muodossa. Yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti jo yli 100 miljoonaa levyä ja 17 albumin jälkeen ei ole enää mikään itsestäänselvyys että annettavaa vielä löytyy. 

Ensimmäisenä huomioni kiinnittyi Senjutsun paksuun ja tyylikkääseen paketointiin. Albumihan julkaistiin useana erilaisena versiona mutta tällä kertaa päädyin itse perinteiseen mustaan painokseen. Hintaa albumilla oli vajaa 40 euroa mikä selittyy sillä että sisältö on jaettu kolmelle erilliselle levylle. Kannet ovat todella tyylikkäät niin sisä- kuin ulkopuoleltakin ja etu- sekä takakantta koristaa kukas muukaan kuin Eddie! Kansista tuli mieleen välittömästi Dance of Death-albumi jossa on yksi kautta aikojen paskimmista levynkansista koskaan, ihan oikeasti. Katsokaa sitä joskus ajatuksella ja miettikään että tuleeko mieleen kuolema, Iron Maiden vai The Sims. Tässä ei tuota ongelmaa ole ja kannessa on mielestäni onnistuttu saavuttamaan hieman menneenkin ajan Maiden-aikoja.

Kannet avautuvat kahdesti ja levyt on pakattu sisään omiin pusseihinsa joita koristavat kuvat ja kappaleiden sanat. Kappaleita albumilla on yhteensä kymmenen joka kuulosta hyvältä ja maltilliselta määrältä. Teoksen pituudeksi on kuitenkin saatu yli 1h 20min joka kuulostaa aika hurjalta, varsinkin jos on tottunut perinteisempiin 30-45min teoksiin.  Kappaleiden pituudet vaihtelevat väliltä 4:59 - 12:39. Vaikka kappaleilla onkin kestoa, ei yhtye lähde kuitenkaan rikkomaan ennätyksiä sillä edeltävällä The Book of Souls-albumilta löytyi kappale Empire of The Clouds jolla on kestoa yli 18 minuuttia.

Kappaleiden pituushan ei vielä tarkoita sitä että ne olisivat kuulijan mieleen. Tässä tapauksessa kuitenkin homma toimii enkä ainakaan itse koe että mukana olisi juurikaan ylimääräistä yhtä hämmentävää kitaran pimputusta huomioimatta. Heti levyn alussa varmistui että kyse tosiaan on Iron Maidenista, eikä albumi miltään muulta kuulostakaan. Kovin suuria yllätyksiä teos ei tarjoa mutta en koe sitä myöskään mitenkään tylsäksi tai leipääntyneitten miesten duunaamaksi pläjäykseksi. Ensisoittelun aikana tuli myös muutaman kerran Dance of Death-kappaleen viboja mikä on pelkästään hyvä asia, onhan se kuitenkin allekirjoittaneen mielestä yhtyeen paras biisi kautta aikojen! Jos en tietäisi että levy on julkaistu vuonna 2021, menisi helposti läpi jos joku väittäisi tämän ilmestyneen aiemmilla vuosikymmenillä. Tiivistettynä voisi todeta että Senjutsu on Iron Maiden Firepower, tuore ja toimiva tämän vuosikymmenen teos yhtyeeltä jonka juuret ovat kymmenien vuosien takana.

Senjutsun saattelemana saatan palata myös yhtyeen aiempiin albumeihin pian mikäli aikaa vain riittää. Pysykää linjoilla!