Picturedisc a.k.a kuvalevy

24.06.2020

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, itse kutsun kyseisiä tekeleitä suomalaisittain "pikturediskeiksi", toisille ne ovat kuvalevyjä ja joillekin jotain muuta. Kyseisten levyjen äänenlaadusta ollaan oltu montaa mieltä, toisinaan ainoa vinyylipainos saattaa olla kuvalevy jolloin vertailukohdetta ei ole, toisinaan kuvalevy tulee perinteisen levyn kaveriksi. Levyjä hankitaan kuunteluun, koristeeksi, keräilytarkoituksissa jne jne. Käydään läpi hieman levyjen taustaa ja muutamia esimerkkejä omista kuvalevyistäni.

Valmistus

En varsinaisesti ole alan asiantuntija, joten en lähde tekemään mitään liian syväluotaavaa selostusta valmistamista, sen sijaan kiinnitetään huomiota muutamiin pääasioihin.


 Normaali levy, musta, kirkas tai värillinen painetaan suoraan vinyyliin. Kuvalevyjen valmistuksessa asia tehdään hieman monimutkaisemmin ja levy kasataan kerroksista. Vinyyliä on kyllä mukana materiaalina, mutta vinyyli toimii ainoastaan pohjana kuvalle, sekä päälimmäiselle kerrokselle jossa varsinaiset "ääniraidat" sijaitsevat. Tästä syystä äänenlaatu ei täysin vastaa perinteistä vinyyliä, vaikka kehitystäkin on toki tapahtunut.


Ensimmäiset kuvalevyt tulivat käyttöön jo n. sata vuotta sitten, mutta varsinainen yleistyminen tapahtui vasta 1970-luvulla. Nykyään kuvalevyt tuntuvat olevan suurempi osa keräilykulttuuria kuin varsinaista musiikin fyysistä tuottamista. Monista levyistä tulee esim. digi-versio, CD, vinyyli, picturedisc, boxset jne jne. ja tottakai tietynlaiset keräilijät haluavat kaikki versiot Harvemmin tulee pelkästään pelkkää picturedisciä, vaan se toimii osana kokonaisuutta. System of a Downin tietyistä levyistä tuli aikoinaan vain ja ainoastaa picturedisc, mikä hieman kummastutti, onneksi asia korjaantui myöhemmin kun koko tuotannosta tehtiin uusintapainos.

OTSIKKOSI

Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci.

Veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro.