Onko Santa Cruz Suomen paskin bändi?

11.04.2019

Pieni vi****s valtasi hetkeksi mieleni, kun kyseinen Metalliluolan jakama "uutinen" ilmestyi ruudulleni toissapäivänä. Taasko tästä yhtyeestä uutisoidaan? Milloin yhtye hajoaa, milloin palaa, milloin mitäkin. Kommentit tuntuvat uutisesta riippumatta olevan aina saman henkisiä.

Todetaan heti alkuun, että yhtye ei ole itselleni tuttu mitenkään muuten, kuin median luoman kuvan kautta. Kuvani on muodostunut sellaiseksi, että jonkinlainen pilipalibändi hengailee otsikoissa jatkuvasti "shokkiuutisten" myötä, ilman minkäänlaista oikeaa näyttöä siitä miksi koko pumppu on edes olemassa. Poikkeuksetta suurin osa yhtyettä koskeneista uutista on kommenteiltaan tasoa, "Ketä kiinnostaa?", "Ketä nämä ovat?" tai "Paska bändi, menkää roskiin".

Aiemmin itseäni ärsyttäviä bändejä ovat olleet esim. Kiss ja Mötley Crue. Kissiä en voinut sietää "I Was Made For Loving You" disco-hittiä lukuunottamatta. Joku bändistä joskus diggasi, varmaankin jotenkin liikaa, tai sitten jotkin uutiset yhtyeestä loivat itselleni sellaisen kuvan, etten halunnut heitä kuunnella. Homma muuttui pari vuotta sitten, kun annoin ennakkoluuloilleni periksi, ja ostin kirppikseltä Kissin kokoelman. Kuinka monta hyvää biisiä olikaan jäänyt kuulematta? Vain koska tuomitsin yhtyeen vuosikausiksi kuuntelematta sitä. Melkein sama homma oli Mötleyn kanssa. En muista mistä homma lähti, mutta varmaankin jollain ärsyttävllä tyypillä on lukenut yhtyeen nimi nahkatakin selässä Kaisanimessä 2000-luvun alussa, ja olen silloin alitajunnassani tehnyt päätöksen että tuota en koskaan kuuntele. 

Aiemmalla videollakin mainittu Netflixin tuottama "The Dirt"-elokuva muutti käsitykseni yhtyeestä. Kolme neljästä jäsenestä oli itselleni tuttuja jotakin kautta, yhtyeen musiikista ei itselläni ollut omasta mielestäni suurempaa käsitystä. Noh, elokuvan edetessä tuli hyvinkin selväksi, että useampikin biisi mitä olin aiemmin kuullut, oli juurikin tämän poppoon tekeleitä. Kuinka väärässä ihminen voikaan olla? Kissin ja Mötleyn koko tuotanto oli ollut itselläni pimennossa vuosikausia, vain koska jokin niissä ärsytti joskus aikoinaan. Noh, asiaa ei ollut liian myöhäistä korjata, vinyyleitä löytyy nyt hyllystä ja rokki soi!

Nyt kun olen hieman asiaa pohjustanut, voidaankin palata takaisin itse aiheeseen, eli Santa Cruz-yhtyeeseen. Tuon uusimman uutisen myötä tein hieman taustatutkimusta, ja hyvinkin nopeasti selvisi että yhtyeen riveissä soittelee nykyään eräs tuntemani herrasmies. Tämä jo sinänsä hämmästytti, koska mietin ensimmäisenä että haluanko kertoa hänelle jonkinlaisen viestin välityksellä että hän soittaa mielestäni paskassa bändissä. Mutta hetkinen, miten voisin sanoa bändiä paskaksi kuuntelematta sitä? Muistan joskus maininneeni, että en voi katsoa koskaan animea, koska jos tekisin niin ja pitäisin siitä, en voisi elää enää itseni kanssa. Sama tuntui pätevän tähän, voisinko elää itseni kanssa jos tuo aikoja minua ärsyttänyt pumppu olisikin jostain kotoisin? Noh, ei huolta, ei se toimi kuitenkaan omalla kohdallani, näin ainakin hetken ajattelin.


Kuinka väärässä ihminen voikaan olla? Pieni vi***mainen virne naamallani avasin YouTubesta yhtyeen uusimman videon, tuon videon jota 95% kommentoijista tuntui haukkuvan kaikilla mahdollisilla tavoilla.  Olin valmis antamaan tuomion, se jäi kuitenkin antamatta tällä kertaa koska ensimmäisten sekuntien aikana jo tajusin että se mitä kuulen, kuulostaa hyvältä. Biisi oli jotain ihan muuta mitä odotin, niin genreltään kuin kaikilta muiltakin osa-alueiltaan. Monet kritisoivat kappaleen erilaisuutta verrattuna vanhaan, jotkut sitä että mukana ei ole enää sama poppoo kuin aiemmin. Itse en voi asiaa tältä kantilta nähdä, koska en ole bändiin aiemmin perehtynyt. Biisi ihan oikeasti toimii, oli se genreltään sitten kuinka metalcorea tahansa. Joku varmaan puukottaa kasvoihin seuraavan lausuman takia, MUTTA. Biisistä noin yleensä tuli jotenkin mieleen Judas Priestin "Firepower"-albumi. Jos joskus olisi mahdollista kuulla pastorin versio tuosta kappaleesta, olisin ikuisesti kiitollinen. En osaa tarkemmin kuvailla mikä mielikuvan itselleni luo, mutta jotain samankaltaisuuksia näistä tekeleistä löytyy.


Useimmiten kuuntelen uusia yhtyeitä vasta siinä vaiheessa kun vinyyli hyppää levylautaselle. Tällä kertaa tein kuitenkin poikkeuksen, ja kuuntelin Santa Cruzia suoratoisto-palveluiden kautta. Aiempi tuotanto oli hieman erilaista, mutta toimi sekin. Toimi jopa sen verran hyvin että laitoin yhden albumin tilaukseen. Tilataan loput myöhemmin kun vinyyliversiot tulee vastaan!


Se mitä tällä kirjoituksella yritän kertoa on:

- Älä tuomitse tai hylkää musiikkia ennen kuin olet kuunnellut sitä ilman ennakkoluuloja 

- Älä anna median vaikuttaa turhilla uutisilla siihen, onko musiikki hyvää vai ei.

- Uskaltakaa olla ylpeitä siitä mistä pidätte. Omassa soittimessanikin soi levyjä Antti Tuiskusta Vesa-Matti Loiriin, ei sitä kannata hävetä!


Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, mutta jotenkin en usko että tämä yhtye on tehnyt mitään niin pahaa, että ansaitsisi kaiken tuon suolletun sonnan mitä heidän sivuiltaan voi tällä hetkellä lukea.


Ja viimein vastaus kysymykseen josta koko juttu lähti liikkeelle, ei. Santa Cruz ei ole Suomen paskin bändi, eikä paska bändi muutenkaan. Lehtien ylilyödyt uutisoinnit ovat saaneet ihmiset ärsyyntymään yhtyeestä, ennen kuin nämä ihmiset edes kuulivat musiikkia. Kyseessä on ainakin omalla mittapuullani täysin kelpo orkesteri, ja jatkossa aion tutustua uuteen musiikkin vielä avoimemmin kuin ennen. Santa Cruz sai uusimman sinkun myötä ainakin yhden uuden fanin, ja se fani löytyy täältä!


Lisää yhtyeesä löytyy Facebookista!


Se oli siinä! Pientä avautumista ja mielipiteitä. Useamman kerran olen saanut jo yllättyä siitä, mitä kaikkea tulee vastaan kun unohtaa ennakkoluulot, pätee moneen muuhunkin asiaan kuin muusiikkin.