Totuus Tapahtumasta - Battle Beast - Helsingin Jäähalli

28.01.2023

Kyllä! Maailma palailee hiljalleen raiteilleen ja monia viimevuosien aikana peruttuja / siirrettyjä keikkoja on viimein päästy soittamaan. Battle Beastin oli tarkoitusta esiintyä Helsingin Jäähallissa jo Helmikuussa 2022 mutta keikka päästiin toteuttamaan vasta nyt. Hyvä että kuitenkin toteutui.

Black Box

Kyseessä oli tähän astisen Battle Beast-historian isoin bändin oma keikka mitä he ovat soittaneet. Helsingin Jäähalli on erittäin toimiva tapahtumapaikka keikkoja ajatellen, mutta harmillisen usein kuulee negatiivista kommenttia paikan toimivuudesta äänentoiston ja miksauksen suhteen. Näistä asioista en juurikaan ymmärrä mutta näin olen kuullut, ja ainakin eilen soundi oli jotenkin diskanttivoittoinen ja vaisu ainakin lämppäreiden aikana kun niitä kuunneltiin takarivistä. En tiedä miten "Black Box" eli kankailla käytöstä pois rajoitettu katsomo vaikuttaa asiaan, tunnelmaa se ainakin lisää kun fiilis ei ole kuin lätkäpelissä. Paikalle saavuttiin autolla ja luonnollisesti sillä asenteella että narikkaanhan me ei jonoteta. Tästä syystä sai hetken täristä pakkasessa ennen suht maltillisen jonon häviämistä ovien edustalta. Maksullinen parkki kustantaa Jäähallin tietojen mukaan 12€, mutta EasyPark oli sitä mieltä että hinta on 13,80€. Uskon pääseväni tästä yli kunhan annan ajan kulua. Parkkipetoksen lisäksi kiinnitin huomiota hallin ulkopuolella olleeseen henkilöön joka istui pyörätuolissa ja koputteli hallin sivuoveen saadakseen järjestyksenvalvojien huomion. Hetkeen ei mitään tapahtunut mutta jonkin ajan kuluttua järkkärit tulivat ulos ja kysyivät että mikä mahtaa olla huolena. Keikalle tuleva henkilö kertoi että on aiemmin päässyt sivuovesta sisään sillä tuolin kanssa hänellä ei ole mahdollisuutta päästä sisään normaalista ovasta, tähän järjestyksenvalvojat totesivat että ovissa on aikalukko ja he eivät voi tehdä asialle mitään. Tästä kyselijä hieman kiihtyi ja vastauksena järkkäreiltä tuli ilmoitus että "me käydään tuolla kyselemässä jos sen saisi jotenkin auki". Tässä kohtaa teki mieli kysyä että mitähän vittua? Asiakaspalvelutaitoinen ja ammattitaitoinen järjestyksenvalvoja olisi todennut välittömästi että katsotaan mitä voidaan tehdä oven suhteen, tai tarjonnut jonkinlaista vaihtoehtoa sisäänpääsylle sen sijaan että nojaillaan kaiteeseen ja huokaillaan miten hankalaksi menee saada asiakas tapahtumaan sisälle. En tiedä miten tilanne päättyi mutta toivottavasti sisälle päästiin.

Kiuas

Rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa etten muistanut koko bändin olevan olemassa. Hieman kuitenkin lohduttaa se tosiasia, että bändi ei ole hetkeen ollutkaan olemassa ja käynnissä on ns. comeback. Kuten alussa totesinkin niin lämppäreiden aikana soundit kuulostivat takarivissä vähän heikolta mutta tästä pääsin yli suht nopeasti. Yhtyeen tuotannossa tai meiningissä ei sikäli ollut moitittavaa mutta koska en muistanut yhtään kappaletta ulkoa eikä genre ole ehkä ihan "minua", jäi homma vähän vaisuksi. Oli kuitenkin hyvä palauttaa tämäkin bändi mieleen ja kotona oli pakko tutkia asiaa sen verran että löysin yhden kappaleen mitä joskus aikoinaan tuli luukutettua jonkin verran, kappaleen nimi on "Conqueror". Setissä oli mukana myös bändi oma Paranoid eli "Warrior Soul" jonka kertosäkeessä oli jotain tuttua ja toimivaa. Välispiikeistä bändi saa plussaa, huumorilla pääsee pitkälle ja ainakin tällä kertaa se toi paljon lisäarvoa lämmittelyyn.

Ensiferum

Ensiferum on sellainen bändi jonka koen olleen aina olemassa. Olen itse syntynyt 1988 ja yhtye on perustettu 1995, voidaan siis todeta että silloin kun olen alkanut jotain asioista ymmärtämään, on Ensiferumilla ollut homma jo käynnissä. Bändillä on paljon biisejä jotka keikallakin tunnistin, mutta en ole tuotantoa niin paljon kuunnellut että osaisin kappaleita tai albumeita juurikaan nimetä. Jäähallin lavalla homma toimi todella hyvin ja bändissä näytti olevan vielä sielu tallella. Tämän ikäiset bändit alkavat välillä näyttää siltä että homma menee rutiinilla ja lihasmuistilla, Ensiferumin tapauksessa tästä ei ole huolta ja show olin ainakin oman näkemykseni mukaan täydellinen. Yleisökin lähti hyvin mukaan ja varmasti soittelen itsekin kotona hetken päästä LAI LAI HEI:tä.

Battle Beast

Battle Beast nousi lavalla aika lailla tasan 22:00 kuten oli ilmoitettu. Tai no, suurin osa bändistä nousi, Noora laskeutui. Ison show tyyliin mukaan oli saatu mukaan kaikenlaista ns. oheistoimintaa joka on ihan tervetullutta. Jos vertaan esim. HIM-yhtyeen vuoden 2017 jäähallikeikkaan niin en muista mukana olleen minkäänlaisia lisäelementtejä. Aina näitä ei tarvitakaan mutta valittettavasti jokaisella kerralla pelkkä rock ei välttämättä riitä jos ympäristö on liian iso. Battle Beastin kohdalla selvittäisiin helposti ilman sirkusta mutta eipä siitä juuri haittakaan ole. Show oli täynnä tulta, savua, valoja, ilotulitteita ja mm. drinkkien tekemistä ja jonkinlaisen diskohärvelin jahtaamista lavalla, tuolla vehkeellä oli jokin nimikin mutta en sitä äkkiseltään muista. Pop-kulttuuri oli myös vahvasti läsnä sillä illan aikana kuultiin mm. Skywalker´s Theme, Imperial March ja Top Gun-tunnari. Myös Aladdinia oli otettu mukaan erittäin tyylikkäästi, jokin muukin lainakappale taisi (ehkä) vilahtaa mutta en saa päähäni mikä se oli. Soundit myös tuntuivat olevan kohdallaan kun hommaa seurasi lähempänä lavaa. En sinällään lähtisi keikasta mitään muuttamaan mutta pari ylimääräistä pyöräytystä valkoisen jumppanarun kanssa olisi ehkä voinut jättää pois. Kuulemani perusteella moni tästä diggasi mutta omaan silmään homma näytti ehkä likaa suorittamiselta, luonnollisempaa olisi tietysti että solisti vain lentäisi lavan yllä ilman minkäänlaisia apuvälineitä. En tiedä joutuisiko sellaisesta nykyään enää edes roviolle sillä nyt jos koskaan asioita pyritään hyväksymään enemmän, heh heh. Toki saatan olla vain vanhaksi tullut käppänä jonka on pakko keksiä jokaisesta asiasta aina jotain valittamista mutta käsitellään sitä asiaa myöhemmin erikseen. Keikan lopussa Noora nostettiin vielä ilmaan vaijereiden varassa ja tässä kohtaa toteutus näytti erittäin tyylikkäältä ja luonnolliselta, kuin Backstreet Boys aikoinaan! En tiedä oliko tarkoitus lentää pyrojen läpi mutta ainakin sivummalta näin näytti tapahtuneen, toivottavasti eivät sarvet palaneet. Kiinnitin myös huomioita siihen miten laulu tuntui toimivan kokoajan täydellisesti, oli artisti sitten lavalla, jumppanarun tai veijereiden varassa liekkien keskellä. Lisäplussaa annan myös solistin "discomuuveista" jotka mahdollisesti veisivät oman lantioni sijoiltaan jos kokeilemaan lähtisin.

Kokonaisuudessaan setti oli erittäin onnistunut ja jos Battle Beastia ei jatkossa nähdä isojen yhtyeitten areenoilla omilla keikoillaan niin ihmettelen suuresti. En sanoisi että tässä kohtaa ollaan vielä ns. Nightwish-asteella mutta suunta on ehdottomasti oikea. Soitossa on energiaa ja soittajien fiilikset välittyvät yleisöön vahvasti, hommasta selkeästi nautitaan ja illan aikana jaettiin myös suuria kiitoksia kaikille paikalle saapuneille n. 2500 kuulijalle. Pitkästä aikaa oli itselläkin keikan jälkeen korvat lukossa ja sellainen fiilis että ehkä sitä kitaraa voisi viimein alkaa itsekin opetella soittamaan. Kiitos Battle Beast!


Ps. En tiedä miksi, mutta kirjoitin alkuun liian moneen paikkaan virheellisesti "Battle Beats". Tässä voisi olla hyvä paikka bändille ottaa asiasta koppi ja julkaista retrohenkiset MIDI-versiot kappaleistaan tuolla nimellä.