MURHEENLAAKSO

HUOM! NÄYTTELY ON PÄÄTTYNYT SYYSKUUSSA 2020!

"Keravalainen artisti Niko Hill on luonut Murheenlaakso-nimeä kantavan teoksen purettavan kerrostalon asuntoon. Projekti on osa Purkutaiteen järjestämää Taiteen Kotitalo-projektia jossa melkein sadalle artistille jaettiin tilaa käytettäväksi yhdestä talosta."

Murheenlaakson ajatuksena on laajentaa Mana Mana-yhtyeen kappaleiden tarinaa tuomalla niiden henkilöille kasvot, esitellä ympäristöä tai muuten luoda niiden ympärille visuaalisuutta. Teoksen tarkoituksena on myös herättää keskustelua vakavistakin aiheista, tuoda Mana Manan-kappaleita ja niiden sisältöä esille, sekä tehdä kunniaa Jouni Mömmölle jota ilman koko teosta ei olisi olemassa.

Kappaleiden tekstien kirjoittaja ja Mana Mana-yhtyeen solisti Jouni Mömmö ei ole enää täällä kertomassa kappaleidensa syvempiä tarkoituksia, ja tulkintoja on varmastikin yhtä paljon kuin kuulijoita, tässä omani. 


Kaikki esillä olevat kuvat ovat myynnissä, ja kaikki kuvista saadut tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen siten, että puolet menee paikallisen Karma Ry:n toiminnan tukemiseksi, ja toinen puolikas Murheenlaakso-yhtyeen (Mana Mana) valitsemalle kohteelle. Kuvat 150€/kpl.
Verhon takaa voit napata itsellesi lyhdyn kierroksen ajaksi, ja samalla tuoda hieman valoa pimeyteen.


Kuvien painatuksesta kiitokset Painopaja Matikaiselle. 


Lipun hinta 6€. Yhdellä lipulla pääsee kiertämään kaikki talon teokset.


Taiteen Kotitalo - Moukaritie 4, Kerava

Avoinna Ti-Su klo 10:00 - 17:00


Valokuvat

Alla näyttelyn kuvat, ja näkemyksiä niiden takaa.

Totuus Palaa

*Myyty*

"Totuus Palaa" oli Mana Manan ensimmäisen ja samalla viimeisen albumin nimi jossa Jouni Mömmö oli mukana laulajan roolissa. 

Kappale tuntui luonnolliselta aloitukselta kun mietin yhtyeen tuotantoa. Oma näkemykseni tekstistä käsittelee henkilöä, jonka henkinen olotila on jo aikaa sitten ohittanut vaiheen jossa pahaa oloaan jaksoi vielä itkeä, tämän jälkeen kyynelkanavat ovat kuivuneet ja jäljelle jäänyt ns. pelkkä kuori.

Toisen säkeistön teksti taas kertoo mahdollista tarinaa siitä miten maailmasta löytyy todella paljon samassa tilassa olevia henkilöitä, jotka eivät pääse tilanteestaan eteenpäin. Tiensä suunnan menettäminen voi joko käsitellä menehtymistä ennen asioiden saamista kuntoon, taikka alamäen alkua ennen varsinaista "normaalia" elämää ilman että koskaan sai mahdollisuutta elää kuten muut.

Kolmannessa säkeistössä mainittu "heidän totuutensa loiste minut tieni kadottamaan saattoi" voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toisten tuputtuma totuus aiheutti sen, ettei kappaleen henkilö halunnut tätä hyväksyä omaksi totuudekseen, ja vältteli asiaa vaikka tämä olisi alunperin ollutkin juuri se oikea tie. Tähän voisin käyttää esimerkkinä mm. sitä että joku kertoo toiselle tällä olevan ongelmia alkoholin kanssa. Toisen mielestä asia ei kuitenkaan ole näin, ja hän hylkää ajatuksen asiasta "totuutena" jatkaen samaan malliin kuin aiemminkin, ja ajatus mahdollisesta ongelmasta palaa pois omasta mielestä koska myös joku toinen toi  asian esille. 

Totuuden Palaminen voi toki myös tarkoittaa sitä, että todellisuudesta pahasti harhaantunut mieli alkaa hiljalleen eheytyä, ja todellisuus palaa ympärille. Tätä en alunperin osannut edes ajatella, mutta erään näyttelyssä käydyn keskustelun perusteella lähdin miettimään myös tätä näkökulmaa. Totuus palaa joko pois tai,  tai totuus palaa takaisin. Totuus voi toki myös palaa kirkkaana mielessä kun asioihin on omasta mielestä saatu tarpeeksi selkeyttä. 

Kuvan osalta visio oli alusta asti selkeä. Mana Manan logona käyttämä "risti" toimi tässä kohtaa vertauskuvauksena oman mielen "totuudelle" joka hiljalleen palaa pois. Uskon että Mana Mana toimi myös Jouni Mömmön kohdalla jonkinlaisena kanavana hänen kokemalleen totuudelle, ja siksi yhtyeen käyttämä symboli oli myös hyvä valinta.

Symbolin merkityksestä voi lukea lisää mm. teoksesta H.S. Arkko: Totuus palaa - Jouni Mömmön maailma.


en itkenyt edes kyyneleitä
itkin verta jos itkin
en itkenyt edes kyyneleitä
kun pahuuden siementä kitkin


totuus palaa, totuus palaa,

totuus palaa, totuus palaa


satatuhatta samanlaista
kiirastulessansa kituu
ei annettu heillekään aikaa
etsiä tiensä suuntaa

totuus palaa, totuus palaa,

totuus palaa, totuus palaa


heidän totuutensa loiste
minut tieni kadottamaan saattoi
en itkenyt edes kyyneleitä
itkin verta kun itkin


totuus palaa, totuus palaa,

totuus palaa, totuus palaa

Elämä on murheenlaakso

*Myyty*

Elämä on murheenlaakso on Murheenlaakso nimisen kakkosalbumin kappale, jonka teksti on ehdottomasti Jouni Mömmön parhaimmistoa. Kappaletta on esittetty aikoinaan Mana Manaa edeltäneen Silmienvaihtajat nimisen poppoon kanssa, mutta viimeisimmän muotonsa kappale sai juurikin Murheenlaaksolla. Babylon Whores on myös versioinut biisin albumillaan King Fear, versio tottelee nimeä Veritas.

Kappale oli luontainen valinta kuvitettavaksi, koska ainakin omalla kohdallani elämän haasteet ovat sopineet silloin tällöin kuvaukseen "elämä on murheenlaakso". Myös viski ja sen kaltaiset nautintoaineet ovat olleet iso osa elämääni nuoremmassa vaiheessa. Väkisinkin viskinkatku ja satunnaiset huolet vievät mielen joskus maahan, ja silloin lääkkeeksi on löytynyt mm. Mana Mana jonka kappaleisiin on ollut osittain erittäin helppo samaistua. Samasta syystä Jack Danielsia on suihkutettu Murheenlaakson seinille tuomaan tunnelmaa muiden tuoksujen lisäksi.


 Sanat kertovat aika perinteistä tarinaa miehestä, joka on päätynyt rakkauden kohteensa kanssa eri teille, ja myöhemmässä vaiheessa entinen rakastettu kävelee vastaan uuden miehen ja heidän yhteisen lapsensa kanssa. Totuus Palaa-kirjan tarina kertoo myös, että Jouni Mömmöllä oli satunnaisesti harjoja joissa hän kuvitteli olevansa suhteessa naisen kanssa joka ei hänestä tiennyt mitään, tai naista ei ehkä ollut edes olemassa. Totuus kappaleesta tuskin meille selkenee koskaan, mutta tarinoita mahdollisesta synnystä löytyy useampikin.

Kuva on otettu Tuusulan vanhalla kirkolla sijaitsevasta muistomerkistä. Henkilökohtaiset viitteet on jätetty pois yksityisyyden suojelemiseksi. Tarina kertoo myös, että kyseisen muistomerkin alkuperäinen versio on aikoinaan varastettu, ja tämän uuden vastaavan merkin silmistä vuotivat veriset kyyneleet merkiksi siitä, että kysessä ei ole enää alkuperäinen tekele. Myöhemmin seurakunnan työntekijä oli putsannut kyynelet pois, koska oli olettanut kyseessä olleen ilkivallan tuotos. Ajatuksia kuvan suhteen oli monia, mutta murheenlaaksoa kuvasi mielestäni parhaiten fyysinen lepopaikka, minkä luona menneitä voidaan muistella. Se kenen leposijalla tarinassa ollaan, jää kuulijan itse pääteltäväksi.


Tuo nainen jota olen niin rakastanut
Hän toisen miehen kanssa kulkee nyt
Hän hymyile ei kun hän tulee vastaan
Hän niin hellästi suutelee uutta lastaan

Sillä elämä
On murheen laakso
Sillä elämä
On murheen laakso

Ei rahani riitä enää edes viskiin
Täytyy tyytyä vain halpaan viiniin
Ja kun viimeiset pennit mä tiskille iskin
Muistan päivää koska viimeksi itkin

Sillä elämä
On murheen laakso
Sillä elämä
On murheen laakso

Tästä täytyisi kai liittyä pelastusarmejaan
Että kunnolla voisi purkaa harmejaan
Sillä ei ole enää ystäviä
On aivan kuin eläisi kuolemassa

Sillä elämä
On murheen laakso
Sillä elämä
On murheen laakso

Maria Magdalena

*Myyty*

Kappale on ehkä Mana Manan tunnetuimpia biisejä ja huhujen mukaan se saa edelleen satunnaisia soittoja mm. Radio Rockilla. Näyttelyn aikana monilta tuli palautetta että sanat kuulostavat todella tutulta vaikka yhtyeen nimi ei sanoisi mitään. Yksi syy tähän voi olla se että PMMP niminen duo on coveroinut kappaleen vuonna 2007 ja tehnyt sille myös samannimisen jatko-osan omana tuotantonaan. Tarinat kertovat että Jouni Mömmön kanssa samaan aikaan mielisairaalassa olisi ollut nainen joka tosiaan uskoi olevan Maria Magdalena, ja tämä olisi pitänyt Mömmöä jonkinlaisena kristuksen ilmestymänä. Toisen tarinan mukaan Mömmö oli mahdollisesti kuvitellut tämän naisen, ja myös tämän naisen kuvitelmat itsestään. Totuus on jo palanut, joten jäljelle jäivät vain tarinat joihin jokainen voi uskoa parhaaksi katsomallaan tavalla. Kappaleessa kuullaan myös kaksi lausetta jotka liittyvät vahvasti Jouni Mömmön lopulliseen kohtaloon.


Tämä oli teoksen kuvista ehkä kaikista selkein heti alusta lähtien. Avuksi pyysin luottomalliani Nanaa, joka oli omasta mielestäni ainut vaihtoehto modernin Maria Magdalenan toteutuksen suhteen. Teoksessa kuvaa vastapäätä on rikkinäinen peili joka kuvastaa tilannetta jossa ulkoapäin kaikki voi näyttää täydelliseltä, vaikka todellisuudessa kyseisen henkilön minäkuva voi olla hyvinkin rikkinäinen tai jopa vääristynyt.


Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Ei hänen sydämensä kestänyt enää ikävää
Ei hänen sydämensä kestänyt enää ikävää

Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Nyt hän uskoo olevansa Maria Magdaleena
Nyt hän uskoo olevansa Maria Magdaleena

Mä aion muuttaa luoksensa asumaan
Mä aion muuttaa luoksensa asumaan
Mä aion ottaa yliannostuksen jotain sekoittavaa
Mä aion ottaa yliannostuksen jotain huumavaa

Hän ei tiedä vielä itsekään
Millaista elämää hän joutuu viettämään
Hän oppi vihansa kautta rakastamaan
Hän oppi ylpeytensä kautta nöyrtymään

Kristinusko

*Myyty*

Kristinusko elää vahvana keskuudessamme ja erään pastorin sanoin voidaankin todeta että "Kappale sisältää mielenkiintoisia kysymyksiä". Oman näkemykseni mukaan kappale kertoo henkilöstä joka viimeisenä tekonaan hakee apua kristinuskosta, mutta huomaakin että kyseistä uskoa harrastavat henkilöt eivät välttämättä olekaan niin puhtaita ja synnittömiä kuin on annettu ymmärtää, ja tästä syystä "voi suu loksahtaa auki". Toinen näkökulma liittyy uskontoihin, sotiin ja niiden välillä oleviin yhdistäviin tekijöihin joista jokainen voi tehdä omat päätelmänsä.


Kuvaan lähti avustajaksi naisystäväni jonka kanssa tehtiin kuvausmatka Sipooseen, josta löytyy myös kyseinen kirkko. Kuva ei syntynyt aivan luonnostaan vaan vaati hieman enemmän työtä, myös toisella kirkolla työstettiin samaa asiaa. Lopuksi jäljellä jäi kolme erilaista, mutta kuitenkin samankaltaista kuvaa joista tämä valikoitui mukaan näyttelyyn.Hän jumaliltansa rukoilee
Voittoa ja lohdutusta
Läpimätä seurakunta
Huutaa halleluja

Murhaako kristinusko maailman
Pian se nähdään
Saammeko palkaksemme kuoleman
Pian sekin nähdään

Helpompi nappia painaa
Jos uskoo voittavansa
Soitella harppuja niityillä
Valkoisten lampaitten kanssa

Murhaako kristinusko maailman
Pian se nähdään
Saammeko palkaksemme kuoleman
Pian sekin nähdään

Kuka muu vois luulla voittavansa
Kuin se joka uskoo pääsevänsä siihen paratiisiin
Voi sen suu loksahtaa auki
Valkoisten lampaitten kanssa

Syyttömänä Kirottu

*Myyty*

Lukemieni tarinoiden mukaan Jouni Mömmö tunsi olevansa kirottu, vaikkei ollu tehnyt kellekään mitään pahaa, kirottu syyttömänä. Tässä tapauksessa mielen sairaus oli tuo kirous joka lopulta häneltä hengenkin vei. Kappaleen sanat kertovat joko Jounin omista tuntemuksista, tai vaihtoehtoisesti toisesta henkilöstä jolla on samankaltaisia tuntemuksia kuin mitä Jounilla omien sanojensa mukaan oli. 

Kuvassa näkyvä hylätty talo kuvastaa mielestäni sellaista kotia jossa kirotuksi itsensä tunteva henkilö saattaisi asustaa. Talo joka ei varsinaisesti houkuttele luokseen, mutta positiivisemmin silmin saattaa näyttää hyvinkin kauniilta. Talo joka sulkee sisäänsä tuon kirotun sielun pois maailman katseilta.


Ovet sulkeutuvat
Yksi kerrallaan
Ja katseet halveksuvat
Perään singotaan

Syyttömänä
Kirottu
Syyttömänä
Kirottu

Ja sinä joka määräät
Sielut kärsimyksissään
Pelasta tuo sielu
Joka helveteissään vaeltaa

Syyttömänä
Kirottu
Syyttömänä
Kirottu

Tie Vie

Tie Vie on kappale jolla on todella pitkä historia. Jouni kirjoitti kappaleen yhtyeelle nimeltä Psychoplasma joka julkaisi sen vuonna 1993, kappale totteli tuolloin nimeä On The Road ja esityskielenä toimi englanti. Kappaletta esitti myöhemmin myös yhtye nimeltä Terveyskeskus, tällä kertaa kielenä suomi. Kappale päätyi loppujen lopuksia Mana Manan Murheenlaakso nimiselle albumille jossa kappaleen esittää aiemmin mainituistakin yhtyeistä tuttu kitaristi Otra Romppanen.


Kappaleessa käydään keskustelua kuolemasta, ja toivotaan toiselle osapuolelle voimia jaksaa vielä eteenpäin. Kappaleeseen on helppo samaistua, ja jaksaminen voi tässä yhteydessä tarkoittaa montaa asiaa. Jounin kohdalla tarkoitus on suht selvä, mutta omalla kohdallani kappale tuo vahvasti mieleen yllättäen keskuudestamme poistuneen isäni jolle mielessäni toivoin lisävuosia sairaudesta huolimatta. Lopputuloshan meidän kaikkien kohdalla on aina sama, mutta kuten Jounikin on maininnut, kuolema voi tulla yllätyksenä. Kuvassa näkyvä tie on sama tie mitä pitkin isäni kulki viimeisen matkansa, ja tuota samaa tietä minutkin tuohon monttuun jonain päivänä kannetaan. Tie vie.


Tie vie, virta imee sisäänsä
Tie vie, risti horisontissa
Tie vie, sateenkaaren väreissä
Tie vie, kuinka loputon on kuolema

Ja sä sanoit jaksa edes syksyyn
Ja sä sanoit jaksa edes talvi
Ja sä sanoit koita edes kevääseen
Alta lumen voit löytää uuden rakkauden

Tie vie, seinä taipuilee tahdissa
Tie vie, loppuu käytävä hapen
Tie vie, en näe silmiäni peilistä
Tie vie, kuinka loputon on kuolema

Ja sä sanoit jaksa edes syksyyn
Ja sä sanoit jaksa edes talvi
Ja sä sanoit koita edes kevääseen
Alta lumen voit löytää uuden rakkauden

Ja sä sanoit odota edes talvee
Voi tuskan jälkeen löytyä elämä
Ei mulla ole oikeutta hakee loppua

Siitä päättää vain viimeinen suudelma
Siitä päättää vain viimeinen suudelma

Ketä Sä Rakastat

*Myyty*

Ketä sä rakastat on yksi ensimmäisistä Mana Manan kappaleista joihin samaistuin täysin. Takana oli epäonnistunut rakkaustarina ja vuosi taisi olla 2010. Muistan miten aina duunin jälkeen matelin kotiin ja itseni rauhoitettua löin luurit korviin maaten katatonisessa tilassa samalla kuunnellen Mana Manaa. Tätä jatkui ehkä noin viikon verran kunnes päätin että asia on käsitelty. Tuo on niitä hetkiä joissa muistan yhtyeen tuotannon olleen hyvin vahvasti läsnä.

Biisin teksti kertoo aika suoraviivaista tarinaa rakastuneesta miehestä joka ei tunnu saavan vastakaikua. Tarinasta mielenkiintoisemman tekee se, että Jounilla oli tapana rakastua naisiin jotka eivät Jounista tienneet välttämättä mitään. Mieli teki tepposiaan ja hyvinkin todelta tuntunut parisuhde saattoi kaatua siihen että vastapuoli ei tuntenutkaan koko miestä, vaikka asia miehen päässä tuntui täysin selvältä. Tarinaa käsitellään myös kappaleessa Maria Magdalena. Uskon myös että monen miehen on helppo sisäistää kyseisen kappaleen sanoma, sekä kuvassa näkyvä pullo jonka kanssa tarinan päähenkö päättyi viettämään aikaa epäonnistuneen rakkauden jäljiltä.


Ketä sä rakastat
Anna mun tietää
Kenet sä haluat
Anna mun tietää

Mä näen sun silmistäsi vihjeitä
Mä kuulen sun huuliltasi kuiskauksia
Mut aina kun koitan sua lähestyä
Sä käännät katseesi suuntaa

Ketä sä rakastat
Anna mun tietää
Kenet sä haluat
Anna mun tietää

Mä luulen sut joskus jo menettäneeni
Mut silloin sä käännät taas katseesi
Oi päästä mut selville sun sydämestäsi
Tää alkaa jo olla liikaa

Ketä sä rakastat
Anna mun tietää
Kenet sä haluat
Anna mun tietää

On silmissäs myös suolaista vettä
Ja se panee mut joskus miettimään että
Jos sua kerran kunnolla silmiin katsoisi
Voisi sumu muuttua kirkkaudeksi

Ruusu, Tulppaani & Peyote

*Myyty*

Kappale on ehdottomasti yhtyeen parhaimpia ja tunnelmallisempia tuotoksia koskaan. Tarina on hyvin moniulotteinen ja on todella vaikeaa saada käsitystä siitä mitä tarinassa tapahtui. Itse näen tarinan niin, että epäonnistuneen suhteen jälkeen mies palaa etsimään entistä heilaansa pahat mielessään. Kappaleen teksissä takerruin lauseeseen "Milt näyttää sun talosi?" ja päädyinkin ajelemaan ympäri kyliä kuunnellen samaa kappaletta uudestaan ja uudestaan kunnes kuvassakin näkyvä rakennus ilmestyi näkökenttääni. Talon nähdessäni olin täysin varma että kappaleen talo poltettuine ruumiineen oli pystyssä ollessaan näyttänyt tuolta. Kuvakulma on myös haettu sen mukaan miltä talo on näyttänyt sitä etsineen henkilön kulmasta.


Murheenlaakson sisustus mustine hiiltyneine seinineen ja savuntuoksuineen on saanut idean myös tästä kappaleesta.


Joku on huonosti
Matelee tietäni
Sun piti lepää
Ja olla naiseni

Sä olet kaunis
Ruusu, tulppaani ja peyote
Sä olet kaunis
Ruusu, tulppaani ja peyote

Musta ruumiisi
Musta noki täyttää sun talosi
Rakkautein palanut
Mä olen palannut, milt näyttää sun talosi?

Sä olet kaunis
Ruusu, tulppaani ja peyote
Sä olet kaunis
Ruusu, tulppaani ja peyote

Jää pelkät luut
Jää pelkät luut, sinun varjosi
Ei tartte enää
Ei tartte enää kuolla sun vuoksesi

Sä olet kaunis
Ruusu, tulppaani ja peyote
Sä olet kaunis
Ruusu, tulppaani ja peyote