MURHEENLAAKSO

"Keravalainen artisti Niko Hill on luonut Murheenlaakso-nimeä kantavan teoksen purettavan kerrostalon asuntoon. Projekti on osa Purkutaiteen järjestämää Taiteen Kotitalo-projektia jossa melkein sadalle artistille jaettiin tilaa käytettäväksi yhdestä talosta."

Murheenlaakson ajatuksena on laajentaa Mana Mana-yhtyeen kappaleiden tarinaa tuomalla niiden henkilöille kasvot, esitellä ympäristöä tai muuten luoda niiden ympärille visuaalisuutta. Teoksen tarkoituksena on myös herättää keskustelua vakavistakin aiheista, tuoda Mana Manan-kappaleita ja niiden sisältöä esille, sekä tehdä kunniaa Jouni Mömmölle jota ilman koko teosta ei olisi olemassa.

Kappaleiden tekstien kirjoittaja ja Mana Mana-yhtyeen solisti Jouni Mömmö ei ole enää täällä kertomassa kappaleidensa syvempiä tarkoituksia, ja tulkintoja on varmastikin yhtä paljon kuin kuulijoita, tässä omani. 


Kaikki esillä olevat kuvat ovat myynnissä, ja kaikki kuvista saadut tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen siten, että puolet menee paikallisen Karma Ry:n toiminnan tukemiseksi, ja toinen puolikas Murheenlaakso-yhtyeen (Mana Mana) valitsemalle kohteelle. Kuvat 150€/kpl.
Verhon takaa voit napata itsellesi lyhdyn kierroksen ajaksi, ja samalla tuoda hieman valoa pimeyteen.


Kuvien painatuksesta kiitokset Painopaja Matikaiselle. 


Lipun hinta 6€. Yhdellä lipulla pääsee kiertämään kaikki talon teokset.


Taiteen Kotitalo - Moukaritie 4, Kerava

Avoinna Ti-Su klo 10:00 - 17:00


Valokuvat

Alla näyttelyn kuvat, ja näkemyksiä niiden takaa.

Totuus Palaa

*Myyty*

"Totuus Palaa" oli Mana Manan ensimmäisen ja samalla viimeisen albumin nimi jossa Jouni Mömmö oli mukana laulajan roolissa. 

Kappale tuntui luonnolliselta aloitukselta kun mietin yhtyeen tuotantoa. Oma näkemykseni tekstistä käsittelee henkilöä, jonka henkinen olotila on jo aikaa sitten ohittanut vaiheen jossa pahaa oloaan jaksoi vielä itkeä, tämän jälkeen kyynelkanavat ovat kuivuneet ja jäljelle jäänyt ns. pelkkä kuori.

Toisen säkeistön teksti taas kertoo mahdollista tarinaa siitä miten maailmasta löytyy todella paljon samassa tilassa olevia henkilöitä, jotka eivät pääse tilanteestaan eteenpäin. Tiensä suunnan menettäminen voi joko käsitellä menehtymistä ennen asioiden saamista kuntoon, taikka alamäen alkua ennen varsinaista "normaalia" elämää ilman että koskaan sai mahdollisuutta elää kuten muut.

Kolmannessa säkeistössä mainittu "heidän totuutensa loiste minut tieni kadottamaan saattoi" voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toisten tuputtuma totuus aiheutti sen, ettei kappaleen henkilö halunnut tätä hyväksyä omaksi totuudekseen, ja vältteli asiaa vaikka tämä olisi alunperin ollutkin juuri se oikea tie. Tähän voisin käyttää esimerkkinä mm. sitä että joku kertoo toiselle tällä olevan ongelmia alkoholin kanssa. Toisen mielestä asia ei kuitenkaan ole näin, ja hän hylkää ajatuksen asiasta "totuutena" jatkaen samaan malliin kuin aiemminkin, ja ajatus mahdollisesta ongelmasta palaa pois omasta mielestä koska myös joku toinen toi  asian esille. 

Totuuden Palaminen voi toki myös tarkoittaa sitä, että todellisuudesta pahasti harhaantunut mieli alkaa hiljalleen eheytyä, ja todellisuus palaa ympärille. Tätä en alunperin osannut edes ajatella, mutta erään näyttelyssä käydyn keskustelun perusteella lähdin miettimään myös tätä näkökulmaa. Totuus palaa joko pois tai,  tai totuus palaa takaisin. Totuus voi toki myös palaa kirkkaana mielessä kun asioihin on omasta mielestä saatu tarpeeksi selkeyttä. 

Kuvan osalta visio oli alusta asti selkeä. Mana Manan logona käyttämä "risti" toimi tässä kohtaa vertauskuvauksena oman mielen "totuudelle" joka hiljalleen palaa pois. Uskon että Mana Mana toimi myös Jouni Mömmön kohdalla jonkinlaisena kanavana hänen kokemalleen totuudelle, ja siksi yhtyeen käyttämä symboli oli myös hyvä valinta.

Symbolin merkityksestä voi lukea lisää mm. teoksesta H.S. Arkko: Totuus palaa - Jouni Mömmön maailma.


en itkenyt edes kyyneleitä
itkin verta jos itkin
en itkenyt edes kyyneleitä
kun pahuuden siementä kitkin


totuus palaa, totuus palaa,

totuus palaa, totuus palaa


satatuhatta samanlaista
kiirastulessansa kituu
ei annettu heillekään aikaa
etsiä tiensä suuntaa

totuus palaa, totuus palaa,

totuus palaa, totuus palaa


heidän totuutensa loiste
minut tieni kadottamaan saattoi
en itkenyt edes kyyneleitä
itkin verta kun itkin


totuus palaa, totuus palaa,

totuus palaa, totuus palaa

Elämä on murheenlaakso

*Myyty*

Elämä on murheenlaakso on Murheenlaakso nimisen kakkosalbumin kappale, jonka teksti on ehdottomasti Jouni Mömmön parhaimmistoa. Kappaletta on esittetty aikoinaan Mana Manaa edeltäneen Silmienvaihtajat nimisen poppoon kanssa, mutta viimeisimmän muotonsa kappale sai juurikin Murheenlaaksolla. Babylon Whores on myös versioinut biisin albumillaan King Fear, versio tottelee nimeä Veritas.

Kappale oli luontainen valinta kuvitettavaksi, koska ainakin omalla kohdallani elämän haasteet ovat sopineet silloin tällöin kuvaukseen "elämä on murheenlaakso". Myös viski ja sen kaltaiset nautintoaineet ovat olleet iso osa elämääni nuoremmassa vaiheessa. Väkisinkin viskinkatku ja satunnaiset huolet vievät mielen joskus maahan, ja silloin lääkkeeksi on löytynyt mm. Mana Mana jonka kappaleisiin on ollut osittain erittäin helppo samaistua. Samasta syystä Jack Danielsia on suihkutettu Murheenlaakson seinille tuomaan tunnelmaa muiden tuoksujen lisäksi.


 Sanat kertovat aika perinteistä tarinaa miehestä, joka on päätynyt rakkauden kohteensa kanssa eri teille, ja myöhemmässä vaiheessa entinen rakastettu kävelee vastaan uuden miehen ja heidän yhteisen lapsensa kanssa. Totuus Palaa-kirjan tarina kertoo myös, että Jouni Mömmöllä oli satunnaisesti harjoja joissa hän kuvitteli olevansa suhteessa naisen kanssa joka ei hänestä tiennyt mitään, tai naista ei ehkä ollut edes olemassa. Totuus kappaleesta tuskin meille selkenee koskaan, mutta tarinoita mahdollisesta synnystä löytyy useampikin.

Kuva on otettu Tuusulan vanhalla kirkolla sijaitsevasta muistomerkistä. Henkilökohtaiset viitteet on jätetty pois yksityisyyden suojelemiseksi. Tarina kertoo myös, että kyseisen muistomerkin alkuperäinen versio on aikoinaan varastettu, ja tämän uuden vastaavan merkin silmistä vuotivat veriset kyyneleet merkiksi siitä, että kysessä ei ole enää alkuperäinen tekele. Myöhemmin seurakunnan työntekijä oli putsannut kyynelet pois, koska oli olettanut kyseessä olleen ilkivallan tuotos. Ajatuksia kuvan suhteen oli monia, mutta murheenlaaksoa kuvasi mielestäni parhaiten fyysinen lepopaikka, minkä luona menneitä voidaan muistella. Se kenen leposijalla tarinassa ollaan, jää kuulijan itse pääteltäväksi.


Tuo nainen jota olen niin rakastanut
Hän toisen miehen kanssa kulkee nyt
Hän hymyile ei kun hän tulee vastaan
Hän niin hellästi suutelee uutta lastaan

Sillä elämä
On murheen laakso
Sillä elämä
On murheen laakso

Ei rahani riitä enää edes viskiin
Täytyy tyytyä vain halpaan viiniin
Ja kun viimeiset pennit mä tiskille iskin
Muistan päivää koska viimeksi itkin

Sillä elämä
On murheen laakso
Sillä elämä
On murheen laakso

Tästä täytyisi kai liittyä pelastusarmejaan
Että kunnolla voisi purkaa harmejaan
Sillä ei ole enää ystäviä
On aivan kuin eläisi kuolemassa

Sillä elämä
On murheen laakso
Sillä elämä
On murheen laakso

Maria Magdalena

Kappale on ehkä Mana Manan tunnetuimpia biisejä ja huhujen mukaan se saa edelleen satunnaisia soittoja mm. Radio Rockilla. Näyttelyn aikana monilta tuli palautetta että sanat kuulostavat todella tutulta vaikka yhtyeen nimi ei sanoisi mitään. Yksi syy tähän voi olla se että PMMP niminen duo on coveroinut kappaleen vuonna 2007 ja tehnyt sille myös samannimisen jatko-osan omana tuotantonaan. Tarinat kertovat että Jouni Mömmön kanssa samaan aikaan mielisairaalassa olisi ollut nainen joka tosiaan uskoi olevan Maria Magdalena, ja tämä olisi pitänyt Mömmöä jonkinlaisena kristuksen ilmestymänä. Toisen tarinan mukaan Mömmö oli mahdollisesti kuvitellut tämän naisen, ja myös tämän naisen kuvitelmat itsestään. Totuus on jo palanut, joten jäljelle jäivät vain tarinat joihin jokainen voi uskoa parhaaksi katsomallaan tavalla. Kappaleessa kuullaan myös kaksi lausetta jotka liittyvät vahvasti Jouni Mömmön lopulliseen kohtaloon.


Tämä oli teoksen kuvista ehkä kaikista selkein heti alusta lähtien. Avuksi pyysin luottomalliani Nanaa, joka oli omasta mielestäni ainut vaihtoehto modernin Maria Magdalenan toteutuksen suhteen. Teoksessa kuvaa vastapäätä on rikkinäinen peili joka kuvastaa tilannetta jossa ulkoapäin kaikki voi näyttää täydelliseltä, vaikka todellisuudessa kyseisen henkilön minäkuva voi olla hyvinkin rikkinäinen tai jopa vääristynyt.


Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Ei hänen sydämensä kestänyt enää ikävää
Ei hänen sydämensä kestänyt enää ikävää

Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Mun tyttöni joutui mielisairaalaan
Nyt hän uskoo olevansa Maria Magdaleena
Nyt hän uskoo olevansa Maria Magdaleena

Mä aion muuttaa luoksensa asumaan
Mä aion muuttaa luoksensa asumaan
Mä aion ottaa yliannostuksen jotain sekoittavaa
Mä aion ottaa yliannostuksen jotain huumavaa

Hän ei tiedä vielä itsekään
Millaista elämää hän joutuu viettämään
Hän oppi vihansa kautta rakastamaan
Hän oppi ylpeytensä kautta nöyrtymään

Kristinusko

Kristinusko elää vahvana keskuudessamme ja erään pastorin sanoin voidaankin todeta että "Kappale sisältää mielenkiintoisia kysymyksiä". Oman näkemykseni mukaan kappale kertoo henkilöstä joka viimeisenä tekonaan hakee apua kristinuskosta, mutta huomaakin että kyseistä uskoa harrastavat henkilöt eivät välttämättä olekaan niin puhtaita ja synnittömiä kuin on annettu ymmärtää, ja tästä syystä "voi suu loksahtaa auki". Toinen näkökulma liittyy uskontoihin, sotiin ja niiden välillä oleviin yhdistäviin tekijöihin joista jokainen voi tehdä omat päätelmänsä.


Kuvaan lähti avustajaksi naisystäväni jonka kanssa tehtiin kuvausmatka Sipooseen, josta löytyy myös kyseinen kirkko. Kuva ei syntynyt aivan luonnostaan vaan vaati hieman enemmän työtä, myös toisella kirkolla työstettiin samaa asiaa. Lopuksi jäljellä jäi kolme erilaista, mutta kuitenkin samankaltaista kuvaa joista tämä valikoitui mukaan näyttelyyn.Hän jumaliltansa rukoilee
Voittoa ja lohdutusta
Läpimätä seurakunta
Huutaa halleluja

Murhaako kristinusko maailman
Pian se nähdään
Saammeko palkaksemme kuoleman
Pian sekin nähdään

Helpompi nappia painaa
Jos uskoo voittavansa
Soitella harppuja niityillä
Valkoisten lampaitten kanssa

Murhaako kristinusko maailman
Pian se nähdään
Saammeko palkaksemme kuoleman
Pian sekin nähdään

Kuka muu vois luulla voittavansa
Kuin se joka uskoo pääsevänsä siihen paratiisiin
Voi sen suu loksahtaa auki
Valkoisten lampaitten kanssa