MURHEENLAAKSO
HUOM! NÄYTTELY ON PÄÄTTYNYT SYYSKUUSSA 2020!
"Keravalainen artisti Niko Hill on luonut Murheenlaakso-nimeä kantavan teoksen purettavan kerrostalon asuntoon. Projekti on osa Purkutaiteen järjestämää Taiteen Kotitalo-projektia jossa melkein sadalle artistille jaettiin tilaa käytettäväksi yhdestä talosta."
Kuvien painatuksesta kiitokset Painopaja Matikaiselle.
Taiteen Kotitalo - Moukaritie 4, Kerava
Avoinna Ti-Su klo 10:00 - 17:00
Valokuvat
Alla näyttelyn kuvat, ja näkemyksiä niiden takaa.
Totuus Palaa
"Totuus Palaa" oli Mana Manan ensimmäisen ja samalla viimeisen albumin nimi jossa Jouni Mömmö oli mukana laulajan roolissa.
Kappale tuntui luonnolliselta aloitukselta kun mietin yhtyeen tuotantoa. Oma näkemykseni tekstistä käsittelee henkilöä, jonka henkinen olotila on jo aikaa sitten ohittanut vaiheen jossa pahaa oloaan jaksoi vielä itkeä, tämän jälkeen kyynelkanavat ovat kuivuneet ja jäljelle jäänyt ns. pelkkä kuori.
Toisen säkeistön teksti taas kertoo mahdollista tarinaa siitä miten maailmasta löytyy todella paljon samassa tilassa olevia henkilöitä, jotka eivät pääse tilanteestaan eteenpäin. Tiensä suunnan menettäminen voi joko käsitellä menehtymistä ennen asioiden saamista kuntoon, taikka alamäen alkua ennen varsinaista "normaalia" elämää ilman että koskaan sai mahdollisuutta elää kuten muut.
Kolmannessa säkeistössä mainittu "heidän totuutensa loiste minut tieni kadottamaan saattoi" voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toisten tuputtuma totuus aiheutti sen, ettei kappaleen henkilö halunnut tätä hyväksyä omaksi totuudekseen, ja vältteli asiaa vaikka tämä olisi alunperin ollutkin juuri se oikea tie. Tähän voisin käyttää esimerkkinä mm. sitä että joku kertoo toiselle tällä olevan ongelmia alkoholin kanssa. Toisen mielestä asia ei kuitenkaan ole näin, ja hän hylkää ajatuksen asiasta "totuutena" jatkaen samaan malliin kuin aiemminkin, ja ajatus mahdollisesta ongelmasta palaa pois omasta mielestä koska myös joku toinen toi asian esille.
Totuuden Palaminen voi toki myös tarkoittaa sitä, että todellisuudesta pahasti harhaantunut mieli alkaa hiljalleen eheytyä, ja todellisuus palaa ympärille. Tätä en alunperin osannut edes ajatella, mutta erään näyttelyssä käydyn keskustelun perusteella lähdin miettimään myös tätä näkökulmaa. Totuus palaa joko pois tai, tai totuus palaa takaisin. Totuus voi toki myös palaa kirkkaana mielessä kun asioihin on omasta mielestä saatu tarpeeksi selkeyttä.
Kuvan osalta visio oli alusta asti selkeä. Mana Manan logona käyttämä "risti" toimi tässä kohtaa vertauskuvauksena oman mielen "totuudelle" joka hiljalleen palaa pois. Uskon että Mana Mana toimi myös Jouni Mömmön kohdalla jonkinlaisena kanavana hänen kokemalleen totuudelle, ja siksi yhtyeen käyttämä symboli oli myös hyvä valinta.
Symbolin merkityksestä voi lukea lisää mm. teoksesta H.S. Arkko: Totuus palaa - Jouni Mömmön maailma.
totuus palaa, totuus palaa
totuus palaa, totuus palaa,
totuus palaa, totuus palaa
totuus palaa, totuus palaa
Elämä on murheenlaakso
Elämä on murheenlaakso on Murheenlaakso nimisen kakkosalbumin kappale, jonka teksti on ehdottomasti Jouni Mömmön parhaimmistoa. Kappaletta on esittetty aikoinaan Mana Manaa edeltäneen Silmienvaihtajat nimisen poppoon kanssa, mutta viimeisimmän muotonsa kappale sai juurikin Murheenlaaksolla. Babylon Whores on myös versioinut biisin albumillaan King Fear, versio tottelee nimeä Veritas.
Kappale oli luontainen valinta kuvitettavaksi, koska ainakin omalla kohdallani elämän haasteet ovat sopineet silloin tällöin kuvaukseen "elämä on murheenlaakso". Myös viski ja sen kaltaiset nautintoaineet ovat olleet iso osa elämääni nuoremmassa vaiheessa. Väkisinkin viskinkatku ja satunnaiset huolet vievät mielen joskus maahan, ja silloin lääkkeeksi on löytynyt mm. Mana Mana jonka kappaleisiin on ollut osittain erittäin helppo samaistua. Samasta syystä Jack Danielsia on suihkutettu Murheenlaakson seinille tuomaan tunnelmaa muiden tuoksujen lisäksi.
Sanat kertovat aika perinteistä tarinaa miehestä, joka on päätynyt rakkauden kohteensa kanssa eri teille, ja myöhemmässä vaiheessa entinen rakastettu kävelee vastaan uuden miehen ja heidän yhteisen lapsensa kanssa. Totuus Palaa-kirjan tarina kertoo myös, että Jouni Mömmöllä oli satunnaisesti harjoja joissa hän kuvitteli olevansa suhteessa naisen kanssa joka ei hänestä tiennyt mitään, tai naista ei ehkä ollut edes olemassa. Totuus kappaleesta tuskin meille selkenee koskaan, mutta tarinoita mahdollisesta synnystä löytyy useampikin.
Kuva on otettu Tuusulan vanhalla kirkolla sijaitsevasta muistomerkistä. Henkilökohtaiset viitteet on jätetty pois yksityisyyden suojelemiseksi. Tarina kertoo myös, että kyseisen muistomerkin alkuperäinen versio on aikoinaan varastettu, ja tämän uuden vastaavan merkin silmistä vuotivat veriset kyyneleet merkiksi siitä, että kysessä ei ole enää alkuperäinen tekele. Myöhemmin seurakunnan työntekijä oli putsannut kyynelet pois, koska oli olettanut kyseessä olleen ilkivallan tuotos. Ajatuksia kuvan suhteen oli monia, mutta murheenlaaksoa kuvasi mielestäni parhaiten fyysinen lepopaikka, minkä luona menneitä voidaan muistella. Se kenen leposijalla tarinassa ollaan, jää kuulijan itse pääteltäväksi.
Maria Magdalena
Tämä oli teoksen kuvista ehkä kaikista selkein heti alusta lähtien. Avuksi pyysin luottomalliani Nanaa, joka oli omasta mielestäni ainut vaihtoehto modernin Maria Magdalenan toteutuksen suhteen. Teoksessa kuvaa vastapäätä on rikkinäinen peili joka kuvastaa tilannetta jossa ulkoapäin kaikki voi näyttää täydelliseltä, vaikka todellisuudessa kyseisen henkilön minäkuva voi olla hyvinkin rikkinäinen tai jopa vääristynyt.
Kristinusko
Kuvaan lähti avustajaksi naisystäväni jonka kanssa tehtiin kuvausmatka Sipooseen, josta löytyy myös kyseinen kirkko. Kuva ei syntynyt aivan luonnostaan vaan vaati hieman enemmän työtä, myös toisella kirkolla työstettiin samaa asiaa. Lopuksi jäljellä jäi kolme erilaista, mutta kuitenkin samankaltaista kuvaa joista tämä valikoitui mukaan näyttelyyn.
Syyttömänä Kirottu
Lukemieni tarinoiden mukaan Jouni Mömmö tunsi olevansa kirottu, vaikkei ollu tehnyt kellekään mitään pahaa, kirottu syyttömänä. Tässä tapauksessa mielen sairaus oli tuo kirous joka lopulta häneltä hengenkin vei. Kappaleen sanat kertovat joko Jounin omista tuntemuksista, tai vaihtoehtoisesti toisesta henkilöstä jolla on samankaltaisia tuntemuksia kuin mitä Jounilla omien sanojensa mukaan oli.
Kuvassa näkyvä hylätty talo kuvastaa mielestäni sellaista kotia jossa kirotuksi itsensä tunteva henkilö saattaisi asustaa. Talo joka ei varsinaisesti houkuttele luokseen, mutta positiivisemmin silmin saattaa näyttää hyvinkin kauniilta. Talo joka sulkee sisäänsä tuon kirotun sielun pois maailman katseilta.
Tie Vie
Tie Vie on kappale jolla on todella pitkä historia. Jouni kirjoitti kappaleen yhtyeelle nimeltä Psychoplasma joka julkaisi sen vuonna 1993, kappale totteli tuolloin nimeä On The Road ja esityskielenä toimi englanti. Kappaletta esitti myöhemmin myös yhtye nimeltä Terveyskeskus, tällä kertaa kielenä suomi. Kappale päätyi loppujen lopuksia Mana Manan Murheenlaakso nimiselle albumille jossa kappaleen esittää aiemmin mainituistakin yhtyeistä tuttu kitaristi Otra Romppanen.
Kappaleessa käydään keskustelua kuolemasta, ja toivotaan toiselle osapuolelle voimia jaksaa vielä eteenpäin. Kappaleeseen on helppo samaistua, ja jaksaminen voi tässä yhteydessä tarkoittaa montaa asiaa. Jounin kohdalla tarkoitus on suht selvä, mutta omalla kohdallani kappale tuo vahvasti mieleen yllättäen keskuudestamme poistuneen isäni jolle mielessäni toivoin lisävuosia sairaudesta huolimatta. Lopputuloshan meidän kaikkien kohdalla on aina sama, mutta kuten Jounikin on maininnut, kuolema voi tulla yllätyksenä. Kuvassa näkyvä tie on sama tie mitä pitkin isäni kulki viimeisen matkansa, ja tuota samaa tietä minutkin tuohon monttuun jonain päivänä kannetaan. Tie vie.
Ja sä sanoit jaksa edes syksyyn
Tie vie, seinä taipuilee tahdissa
Ja sä sanoit jaksa edes syksyyn
Ja sä sanoit odota edes talvee
Ketä Sä Rakastat
Ketä sä rakastat on yksi ensimmäisistä Mana Manan kappaleista joihin samaistuin täysin. Takana oli epäonnistunut rakkaustarina ja vuosi taisi olla 2010. Muistan miten aina duunin jälkeen matelin kotiin ja itseni rauhoitettua löin luurit korviin maaten katatonisessa tilassa samalla kuunnellen Mana Manaa. Tätä jatkui ehkä noin viikon verran kunnes päätin että asia on käsitelty. Tuo on niitä hetkiä joissa muistan yhtyeen tuotannon olleen hyvin vahvasti läsnä.
Biisin teksti kertoo aika suoraviivaista tarinaa rakastuneesta miehestä joka ei tunnu saavan vastakaikua. Tarinasta mielenkiintoisemman tekee se, että Jounilla oli tapana rakastua naisiin jotka eivät Jounista tienneet välttämättä mitään. Mieli teki tepposiaan ja hyvinkin todelta tuntunut parisuhde saattoi kaatua siihen että vastapuoli ei tuntenutkaan koko miestä, vaikka asia miehen päässä tuntui täysin selvältä. Tarinaa käsitellään myös kappaleessa Maria Magdalena. Uskon myös että monen miehen on helppo sisäistää kyseisen kappaleen sanoma, sekä kuvassa näkyvä pullo jonka kanssa tarinan päähenkö päättyi viettämään aikaa epäonnistuneen rakkauden jäljiltä.
Ruusu, Tulppaani & Peyote
Kappale on ehdottomasti yhtyeen parhaimpia ja tunnelmallisempia tuotoksia koskaan. Tarina on hyvin moniulotteinen ja on todella vaikeaa saada käsitystä siitä mitä tarinassa tapahtui. Itse näen tarinan niin, että epäonnistuneen suhteen jälkeen mies palaa etsimään entistä heilaansa pahat mielessään. Kappaleen teksissä takerruin lauseeseen "Milt näyttää sun talosi?" ja päädyinkin ajelemaan ympäri kyliä kuunnellen samaa kappaletta uudestaan ja uudestaan kunnes kuvassakin näkyvä rakennus ilmestyi näkökenttääni. Talon nähdessäni olin täysin varma että kappaleen talo poltettuine ruumiineen oli pystyssä ollessaan näyttänyt tuolta. Kuvakulma on myös haettu sen mukaan miltä talo on näyttänyt sitä etsineen henkilön kulmasta.
Murheenlaakson sisustus mustine hiiltyneine seinineen ja savuntuoksuineen on saanut idean myös tästä kappaleesta.