Festarigear kuntoon - Pukeutuminen Festareilla

28.06.2019

Otsikon jälkeen jäin miettimään olisiko "outfit" ollut parempi vaihtoehto, tuskin. Paikallisella nuorisotalolle eräsä 10+ poika kyseli "outfittini" hintaa, ja hetken asiasta keskusteltuani hän tokaisia että "Sul on aika halpa outfit". Pojan kaveri vastasi tähän että "itelläs on ilmanen ku sun mutsi on maksanu noi kaikki". Tämähän ei liity tähän asiaan mitenkään, mutta mennään eteenpäin puhuen GEARISTA.

Koko hommahan taisi alkaa siitä, että joskus useita kuukausia sitten hankin ennakkoon liput Rockfest- sekä TUSKA-Festivaaleille. En ajatellut mahdollista varustautumista sen enempää, mutta jossain vaiheessa pääni täyttyi erilaisilla ajatuksilla kun törmäsin Keravan Kenkäkingissä kuvassa näkyvään nahkaliiviin. Muistan että nuoruudessani monilla oli tuntui olevan farkkuliivi täynnä eribändien merkkejä, patcheja. Itselläni tälläistä ei koskaan ollut, ja päätinkin rakentaa festarigearini tuon liivin ympärille. Nahka lähti matkaan, ja seuraavaksi oli aika metsästää oikeanlaiset merkit kiinnitettäväksi.

Merkkejä Googlettelin monesta paikasta, suurin erä saapui kuitenkin useammasta Levykauppa Äx:än putiikista, sekä yksi erityinen ebaysta. Ebayn kautta hankittu läpyskä ei varsinaisesti liity suoraan musiikkiin, mutta ne jotka tietävät, tietävät. Muutaman iltana uhrasin hieman aikaa merkkien mahdolliselle asettelulle, ja jossain kohti jouduin tekemään päätöksen että jotain täytyy jättää pois. Liiviä oli ainakin alkuun tarkoitus täyttää vain edestä ja selästä, sivut saisivat jäädä tulevia ideoita varten. Muutama merkki siis pudotettiin pois, ja loput lähtivät Kenkäkingille ommeltavaksi. Sovittiin Peten kanssa että laitan teipillä merkit sovittuihin kohtiin ja hän ompelee liivin festarivalmiiksi festareihin mennessä. Homma toimi sovitusti ja liivi tulikin ensikäyttöön heti Rockfesteille.

Ajattelin että pelkkä liivi tuntuisi juntilta, joten hommaan täytyi panostaa lisää. Olen kuitenkin vuosien saatossa nähnyt sen verran mielenkiintoisia festaroitsijoita että en halunnut näyttää tylsältä ja tavalliselta. Normaalista poikkeava pukeutuminen on kuitenkin osa festarikulttuuria. Liivit hankin jo hyvissä ajoin, mutta muut varusteet jäivät viimeisen kahden viikon huoleksi. Kiltti oli yksi niistä asioista joita olen himoinnut jo vuosia. Mietin ensin että kehtaako sitä selvinpäin heilua julkisilla paikoilla hame päällä, mutta tulin siihen tulekseen että jos näin haluan tehdä niin en tarvitse siihen Jack Danielsin tuomaa rohkeutta ja voimaa. Kiltti piti aluksi olla perinteistä punaista ruutua, mutta EMP:llä varasto näytti tollaa ja olin tekemässä tilausta vasta viikkoa ennen tapahtumaa. Päädyin mustaan Calle Kilt-versioon ja toivoin että asuste ehtisi tulla ajoissa. Kiltin myötä näin myös että ainoa oikea ratkaisu kenkien suhteen voivat olla saappaat taikka maiharit. Näitäkään ei itselläni vielä ollut, ja vanhat olivat vuosien saatossa kadonneet. Nappasin EMP:ltä samaan pakettiin New Rock-merkkiset Nomanda Black-kengät. Ajattelin että hankinta on liian tyyris mutta nämä tulivat lähinnä varalle sitä varten että en ehtisi ajoissa löytää muualta parempaa ratkaisua. EMP:n tuotteissa on kuitenkin 30pv palautusoikeus. Kilttejä otin myös kahta eri kokoa koska aikaa ei olisi ollut enää vaihtohommiin festareiden lähestyessä.

Liiviasioitani hoitaessa Kenkäkingillä, Pete tarjosi maihareita jotka tuntuivat sopivalta. Köyhdyin näistä jonkin verran, mutta ajattelin että nämä ovat hyvät ja niillä mennään. Ensimmäisen Rockfest-päivän jälkeen kuitenkin selvisi että valinta oli huono, ja jalat tuntuivat olevan tulessa yhden päivän festaroinnin jälkeen. Lauantaina tein päätöksen että nuo monot saavat jäädä, ja otan tilalle EMP:n toimittamat New Rockit. Lyhyellä kävelyllä nämä tuntuivat hyvältä, mutta pidemmän päälle huomasin että kengät saattavat sittenkin olla hieman löysät omiin jalkoihini. Tähän löytyi apu myös Kenkäkingiltä. En muista tuotteen nimeä, mutta about viiden euron hinnalla sai kengän sisään liimattavat "palikat" joillla kantapää pysyi paremmin paikallaan. Kenkien osalta asia oli viimein kunnossa!

Festarigear koostui siis nahkaliivistä, kiltistä sekä saappaista. Lisäksi otin höysteeksi Weird Antiquesin-tapahtumasta löytämäni hitsauslasit. Nämä aiheuttivat jonkin verran hilpeyttä kävijöiden keskuudessa, mutta käytännöllisyydestä ei voida puhua. Lasit näyttivät mielestäni festareille sopivilta, mutta tummien lasien läpi ei hirveästi nähnyt mitään, ja aina puhelinta vilkaistessa lasit piti nostaa ylös. Ajatus oli hyvä, mutta hyvin nopeasti hitsauslasit vaihtuivat perinteisiin aurinkolaiseihin. 

Ulkonäöllisesti paketti oli mielestäni tyylikäs. Käytännöllisyydestä voidaan puhua tavaroiden säilytyksen kohdalla koska kiltin mukana tulleeseen pussiin sai näppärästi tärkeimmät eli astmapiipun, sikarit, avaimet yms. Nahkaliivin taskuun puhelin sujahti mukavasti. Suurin ongelma oli lämpötilan lisäksi WC:ssä käynti. Laarilla ei ollut ongelmaa, mutta tehtäessä istumista vaativia toimia muodostui ongelmaksi kiltin kangas joka piti kerätä oikealle puolelleni kasaan, ettei se epähuomiossa putoaisi pönttöön muun raskaan materiaalin sekaan. Tätä toimitusta en onneksi joutunut tekemään kuin kerran, mutta muita kilttiä harkitsevia suosittelen riisumaan sen kyseisen toimituksen ajaksi.

En luonnollisesti suosittele ketään kopioimaan gearia suoraan,  mutta alla vielä listahinnat kyseisille tuotteille ja niiden käsittelylle niistä kiinnostuneille.

Nahkaliivit, käytettynä - Kenkäkingi - 45€

Merkit - Levykauppa ÄX & ebay - n. 80€ (n.5€/kpl)

Merkkien ompelu - Kenkäkingi - alk. 10€/merkki, suuremmat työt sovittavissa erikseen.

Calle Kilt  - EMP - 99,99€

New Rock  Nomada Black - EMP - 209,99€

Hitsauslasit - Weird Antiquesin tapahtuma - 10,00€

Merkit valitsin useilla eri perusteilla. Osa on aika kliseisiä jotka joka liivissä kuuluu olla, osa taas erikoisempia, kaikki tietysti sellaisia bändejä joita tulee kuunneltua. Mötley Cruen löysin (ihan oikeasti) vasta Netflix-elokuvan myötä joten senkin paikka oli ansaittu. Tiesin bändistä jotain mutta en osannut yhdistää edes suurinta osaa heidän hittibiiseistään heihin.

Lisätään vielä että kiltti oli ehkä kaikista mukavin asuste tuossa 30 asteen helteessä, ei alapää paljon hikoillut vaikka kaikkia sääntöjä rikkoen puin alle boxerit. Kuuden sentin pohjilla varustetut monotkin olivat ihan ok, vaikka käveltyä tuli useampi kilometri. Nämä voivat tokiyllättää negatiivisesti ellei ole kokemusta oikeasti massiivisista kengistä. Nahkaliivi nyt oli nahkaliivi, jokainen voi kuvitella miltä se tuntuu noissa asteissa. Seuraavan kerran gearia käytetään TUSKASSA, josta tulossa myös raporttia tapahtuman jälkeen. Pysykää linjoilla!