Inverse - Catch up! Pt. 2

03.02.2021

Edellisessä osassa napattiin hieman kiinni aiemmin käsittelyn ulkopuolelle jääneitä Inverse Recordsin julkaisuja. Tällä kertaa juttu jatkuu ja käsitellään kolme viimeistä tekelettä tästä kuusikosta. Olkaapa hyvät!

Nicumo - Inertia

Todettakoon heti alkuun että Nicumo kuuluu Inversen vuoden 2020 kärkikastiin! Ehdottomasti! Inertia on tämän Kokkolalaisen yhtyeen kolmas albumi ja ihmettelen jälleen suuresti miten tämäkin on tullut aiemmin missattua. Albumille on kasattu yhdeksän melankolista metallia sisältävää kappaletta ja meininki vaihtuukin hieman menevästä paukutuksesta rauhalliseen balladimaisempaan lauleskeluun, kuitenkin sopivassa suhteessa.

Solisti Hannu Karppisen ääni sopii täydellisesti kitaristi Atte Jääskelän kirjoittamiin teksteihin. Sanoituksissa käydään todella syvissäkin vesissä mutta kappaleiden rakenne ja yleinen meininki saa kuitenkin kuulijan hyvälle mielelle, moniin juttuihin pystyy myös helposti (ainakin osittain) samaistumaan. Erittäin kelvollista kotimaista metallia puhtaine ja murisempine vokaaleineen. Levyltä voisi nostaa myös esille mm. kappaleet Dark Rivers, Witch Hunt & Mother And The Snake.Vinyyliversio tästä voisi olla suht kova juttu.

Eilera - Wawes

Eilera on syntyjään Rankalainen mutta asuu nykyään Helsingissä. Eileralla on entuudestaan metallitaustaa ja tuotantoa löytyy jo vuodesta 2003. Sinänsä surullista,  mutta löysin tämänkin artistin vasta tämän levyn myötä. Parempi kuitenkin myöhemmin kuin ei...kyllä te tiedätte. Wawes on albumi joka pitää sisällään metallimusiikkia akustisina pop/folk-versioina, mikäli näin voidaan sanoa. Kyseessä ei ole kuitenkaan cover-albumi omista kappaleista vaan aivan uusi tekele, toteutustapa on vain aiemmasta poikkeava vaikka yhtyeen nimi on sama.

Ensimmäisen kappaleen Andala myötä tuli itselle fiilis että tälläisellä musiikilla on itselleni merkitystä. Alun jälkeen meininki ehkä hieman lässähti mutta pidin kuitenkin kokonaisuudesta. En päässyt vielä aivan kärryille koko albumin konseptista mutta kansista lähtien vahvana elementtinä toimii vesi. Kappaleissa kerrotaan mm. tapahtumista merillä, myös veden monia muita muita muotoja tulee mainittua tarinoissa. Jos tämä pitäisi kiteyttää yhteen lauseeseen, sanoisin jotenkin näin. Heleää, merkityksellistä ja kaunista tarinointia maailman merien takaa. Vahvasti tunnelmasta tuli mieleen Tuomas Holopaisen Music Inspired by the Life and Times of Scrooge vaikka aivan samanlaiseen mestariuteen ei sävellyksien osalta päästy.

Joviac - Here And Now

Joviacin saatekirjeessä mainitaan Tampere, progressiivinen metallia ja Stratovarius. Viimeisin siksi että ensimmäisessä kappaleessa vierailee yhtyeestä tuttu Matias Kupiainen. Luonnollisesti levyissä ensimmäisenä kiinnitetään huomiota sen kanteen. Tässä tapauksessa siitä tuli vahvasti mieleen David Lynch ja Twin Peaks, uskon muilla tulevan samanlaisia viboja. Kannen on suunnitellut Dylan Jones josta en äkkiseltään löytänyt lisätietoja, onhan nimi kuitenkin aika yleinen. Plussaa kuitenkin hänelle loistavasta työstä!

Proge on itselleni ollut aina hieman haastavaa sillä pääni toiminta on suht ailahtelevaa, ja tuntuu välillä todella haastavalta seurata pitkäkestoisempia juttuja mikäli se homman ns. punainen lanka ei ole saanut mielenkiintoani mukaan. Pidän progea juuri sellaisena genrenä että sitä kuunnellaan, sitä seurataan ja katsotaan mihin se vie, mikäli putoat kärryiltä voi määränpää ollakin toisaalla kuin oli tarkoitus. Joviacin kanssa pääsin kuitenkin perille enkä tuntenut missään kohtaa tylsistyneisyyttä tai ailahtelua kuten olen tehnyt mm. Kingston Wallin kanssa. Tässä kohtaa joku voisi kysyä että pidänkö Joviacia mielenkiintoisempana kuin Kingstonia johon vastaan että kyllä, en kuitenkaan lähde julistamaan että toinen bändeistä olisi jotenkin parempi, eikä niitä voi oikeastaan edes vertailla vaikka saatoin juuri niin kuitenkin tehdä. Hämmentävää. Mikäli edelliset lauseet eivät tuntuneet järkeviltä, todetaan vaikka niin että progen ja metallin yhdistelmä toimii tässä tapauksessa erittäin hyvin, ja kuulijaa kuljetaan johdonmukaisesti levyn alusta levyn loppuun. Nosteaan ylitse muiden kappale nimeltä Here and Now!Tähän päättyy kaksiosainen kiinniotto ja seuraavaksi jatketaankin uudempien Inverse-julkaisuiden osalta vuodelta 2021!