Kuinka tyylikkäästi musiikin voi pakata?

19.05.2019

Olen joskus kuullut sanonnan : "Samaa paskaa, eri paketissa". Tämä voi päteä joihinkin teoksiin, mutta asia on kuitenkin loppupeleissä aina kuulijan päätettävissä. Kuten olettekin varmasti tähän mennessä jo huomanneet, olen hyvin suuri fyysisen musiikin ystävä. Tästä syystä hyllyistäni saattaakin löytyä yhdestä levystä useampi kuin yksi versio. Joskus parempi paketointi vie voiton, ja täytyy hankkia sama tuote useampaan kertaan. Mitään järkeähän tässä ei ole, mutta kyseessä taitaakin olla enemmän tunnepohjainen juttu. Seuraavaksi puhutaan ns. boxeista.

Kun puhutaan boxeista, tarkoitetaan niillä ainakin omasta mielestäni paketteja joihin on pakattu musiikkia jossakin formaatissa, esim. kasetteja, CD:itä tai vinyyleitä. Yksinkertaisimmillaan boxi voi olla esim. jonkin yhtyeen albumi normaalia paremmassa paketissa, parhaimmillaan boxit voivat olla todella tyylikkäitä teoksia pitäen sisällään useita levyjä, julisteita, plektroja yms yms. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Satunnaisesti maistuu urea suussa kun katselee joidenkin pakettien hintoja, varsinkin kun tietää että sisältö ei vastaa odotuksia, saatika hintaa. Itselläni näitä "laatikoita" löytyy muutamia, ja seuraavaksi käydään niistä itselleni mieluisimmat läpi.

Warning - Casting Shadows

Warninginn "Footprints" on kappale joka saa isonkin miehen itkemään. En muista olenko kappaletta maininnut aiemmin, mutta siitä tulee juttua varmasti myöhemmin laajemmassa muodossa. Tuon kappaleen kautta löysin yhtyeen vuosia sitten, ja oli iloinen yllätys kun huomasin että Darkness Shall Rise Productions aikoo julkaista kokoelman yhtyeen kasetteja tyylikkäässä laatikossa. Tilasin boxin ennakkoon ja hintaa tuolle taisi kertyä 55,00€ + postit.

Yllätys oli vielä suurempi kun paketti viimein saapui. Erittäin tyylikkääseen koteloon oli pakattu kuusi kasettia sisältäen demoja, livejä ja albumeita. Postikortteja, pari kaksipuoleista julistetta, hihamerkki, kuvitettu kirjanen sekä solisti Patrick Walkerin aidolla allekirjoituksella varustettu sertifikaatti. Hihamerkkiä ei tietenkään voi käyttää, koska se kuuluu säilyttää laatikossa. Tälläsillä hetkille tuntuu olevan sääli että on itse joistain asioista liian tarkka. Ehkä olisi pitänyt tilata tuplakappale josta olisi voinut ottaa merkin ja julisteet käyttöön.

Kasettien aika ei todellakaan ole ohi. Jatkuvasti huomaa että kokoajan tulee lisää julkaisuita tässä formaatissa, muutakin kuin räppiä ja black metallia. Itselläni kaksi näistä teoksista jo löytyi vinyylinä, mutta onhan tämä nyt tyylikäs. Sisältö on myös todella laaja niin musiikin, kuin oheistuotteidenkin osalta.

Ehdottomasti yksi suurimmasta suosikeistatani. Darkness Shall Rise Productions on julkaissut myös esim. Mayhem & Burzum-yhtyeitten tuotoksista vastaavia laatikoita. Lämmin suositus ja todella tyylikäs toteutus.

Sabaton - The Last Stand

Jostain syystä päässä alkoi soida "Attero Dominatus" heti kun latasin Sabaton-kuvat Kasarigrammariin. Täytyy varmaan laittaa sotahevit soimaan kunhan Viikate saadaan pois alta. 

The Last Stand tuntuu ja näyttää hyvältä, suurin syy tähän hankintaan oli kuitenkin hinta. Cdon.com tekee varastontyhjennystä, ja tälle teokselle oli jäänyt hintaa alle 20,00€, muualla listahinta on tyylikkäät 80,00€

Kuten aiemmin mainitsinkin, joskus tulee ostettua samaa levyä uudelleen paremman pakkauksen vuoksi. Tässä kävi juuri niin. Kyseinen levy löytyy jo hyllystä, mutta käsittämättömän edullinen hinta houkutteli liikaa. Omat levyni ovat värillisä, boxissa olevat ns. kuvalevyjä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että alkuperäiset soivat paremmin, nämä näyttävät hienommilta.

Tämän boxin mukana ei mitään suurta ja mullistavaa tullut, mutta esim. kolme Sabaton-plektraa olivat tyylikäs pieni lisä. Näitäkään ei tietysti voi käyttää koska niiden paikka on uudenveroisina laatikossa.

Paketista löytyy plektrojen, julisteen, 12" kuvan ja kahden kuvalevyn lisäksi ns. earbook jossa kappaleiden sanoituksia, kuvia, sekä albumi CD-muodossa, live-CD sekä live-DVD. Julisteiden lisääminen näihin on sinänsä huono juttu, koska julisteitahan ei saisi koskaan taittaa, ei koskaan. Näissähän ne on taitettu useampaan kertaan, mutta toisaalta, kehtaisiko sitä seinälle laittaa vaikka taitoksia ei olisikaan. 

Sabaton julkaisee piakkoin uuden albuminsa, ja tuostakin albumista on tulossa 1000kpl rajoitettu painos jonkinlaisena laatikkona jossa vinyyleitä sekä CD:itä useampikin kappale. Tätä saa tilattua ainoastaan Nuclear Blastin verkkokaupasta.

HIM - Venus Doom

Kyseessä ei ehkä oli varsinainen boxi, mutta tyylikäs teos kuitenkin. Albumista julkaistiin aikoinaan perinteinen CD, Special Edition kahdella levyllä erilaisissa kansissa, sekä tämä kahden levyn Limited Special Collectors Edition, tai millä nimellä silloin kulkikaan. Tuotos mukailee nahkakantista kirjaa, jonka sisältä löytyy valokuvia, levyjä sekä kuvia & lyriikoita. 

Jokaisen paketin mukana tuli kolme satunnaista polaroid-kuvaa. En muista oli niin että jokaista kuvaa oli vain yksi, vai oliko kuvia useampi ja niitä oli vain jaettu satunnaisesti siten että jokaisen levyn mukana tuli erilaiset kuvat. Jollain himokerääjällä on varmaan kaikki näistäkin. Mukava lisä joka tekee omasta kappaleestani hieman muista eroavan.

Mukana tuli perinteinen versio albumista, sekä lisälevy jossa pari remixiä ja yksi akustinen versio albumin kappaleesta "Bleed Well". Levyt olivat ulkoasultaan samanlaisia kuin muissakin versioissa, tyylikkäästä kannesta huolimatta tuo oli pieni miinus.

Kansien välistä löytyy myös konseptitaidetta sekä lyriikat. Tästä jouduin pulittamaan aikoinaan 57,00€ huuto.netin välityksellä koska en omistanut luottokorttia, ja levyä sai tilattua vain heartagram.comin kautta. Rahalle sain kyllä vastinetta, ja täytyyhän kaikki HIM-teokset löytyä hyllystä kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Nightwish - Vehicle of Spirit

Tästä voisi sanoa että kyseessä on aikalailla boxien boxi. Hintaa laatikolla taisi olla satasen verran, nykyään taitaa olla ainakin tuplat. Muistan tätä monille kehuneeni, koska jälleen pakettia avatessa tuli fiilis että rahalle saadaan vastinetta.

Päällimäinen syy tämän hankkimiseen oli vinyylit, joita ei julkaistu boxista erillisinä versioina ollenkaan. Levyt on väritetty tyylikkäästi mustaan, valkoiseen ja punaiseen.

Tuttuun tapaan tästäkin lootasta löytyi juliste, taitettuna tottakai. Mukana oli myös alla näkyvä earbook jonka sisällä runsaasti mm. keikkakuvia, lisänä kaksi Blu-Rayta, 3 DVD:tä ja 3 CD:tä. Vinyyleiltä löytyy pelkästään "The Wembley Show", CD, BD & DVD-puolelta sama show + "The Tampere Show" ja paljon extraa.

Jotakin sälää tähänkin pakettiin olisi voinut vielä lisätä, mutta pääasia kuitenkin on itse musiikki, ja sitähän tässä riittää.

Alice Cooper - The Life And Crimes Of Alice Cooper

Tämä tyylikäs teos löytyi Hyvinkään Levymessuilta, ja sitä esiteltiinkin hieman aiemmalla videolla. Hintaa oli vaivaiset 25,00€ joten kauaa ei tarvinnut miettiä otanko vai enkö. Tyylikkään paketoinnin lisäksi lootasta löytyy kirjanen sekä 4 CD:tä.

Neljälle CD:lle on pakattu mukaan Alice Cooperin hittejä vuosien varrelta. Extrana mukana aiemmin julkaisemattomia kappaleita kuten "He´s Back"-demo. Tuo rallatus eroaa aika rajusti lopullisesta tekeleestä, joka oli myöskin saatu levylle mukaan. Tyylikäs ja kattava setti edullisella hinnalla.

Siinä oli tämän kerran tarinoinnit pakkauksista. Palataan linjoille piakkoin uutuuksien kanssa!