#oikeusmusiikkiin

14.12.2020

Tänään monen sosiaalisenmedian käyttäjän näkökenttään lävähti otsikon mukainen teksti sekä alla näkyviä kuvia. Kyse on tapahtuma-alan ammattilaisten aloittamasta kampajasta jolla pyritään varmistamaan alan toiminta jatkossakin.

Uskaltaisin väittää, että musiikki ja tapahtuma-ala ovat asioita jotka varmasti koskettavat kaikkia. Paljon on näkynyt kommenttikentissä "totuuksia" joiden mukaan muusikoiden kannattaisi mennä oikeisiin töihin, ja koko alan toiminta on täysin turhaa jos sitä verrataan siihen, tähän taikka tuohon. LiveFIN-sivuston mukaan ala työllisti vuosi sitten yli 17 000 henkilöä mm. klubeilla, festareilla ja tanssilavoilla, ja tämän vuoden menetetyn iikevaihdon elävän musiikin yksityissektorilla arvioidaan olevan jopa 350 miljoonaa euroa. Tuosta voi nopeasti laskea missä mennään mikäli mitään ei voida järjestää.

Monella tuntuu olevan myös harhakäsityksiä muusikoiden tuloista. Tavallinen tallaaja saattaa helposti laskea että jos artisti myy esim. Hartwall-areenan loppuun, hänen tulonsa voidaan laskea kaavalla kävijämäärä x lipun hinta. Tähän olisi hienoa listata sentilleen oikeita lukuja, mutta niistä suht tietämättömänä otetaan yksinkertaisempi toimitus esimerkiksi. 

Areenalla mahtuu 13 000 ihmistä, lippu maksaa esim. 59.00€. Jonkun mielestä tästä tulee artistin tilille rahaa 767 000€. Noh. vähennetään tuosta ensin arvonlisävero joka on lipuissa 10%, summasta katoaa 76 700€ valtiolle, kaikkihan tietävät mitä kaikkea tällä rahalla tehdään. Verojen jälkeen voidaan vähentää lippufirman kulut, palkat kaikille kymmenille taikka sadoille työntekijöille jotka tapahtuman ympärillä pyörivät mahdollisesti useita päiviä, jopa viikkoja kaikkine valmisteluineen, joissain tapauksissa jopa pidempään. Harvempi artisti myöskään esiintyy hallin lavalla yksin, vähennetään siis soittajien palkat myös. Verojen ja palkkojen jälkeen voidaan vähentää vielä vuokrakulut kaiken kaluston osalta, kaikilla kun ei välttämättä ole omaa Hartwall-tason ääni, valo ja mitälie-kalustoa omalla treeniksellään valmiina. Lipputuloista vähennettyjen kulujen lista on todella pitkä, joku voisi melkein toimittaa tästä jonkun valmiin laskelman omien laskujeni tueksi.

Menojen lisäksi on tottakai myös muitakin tuloja kuin lippumyynti. Paikalla on useimmiten ständi josta voi ostaa levyjä, paitoja ja muita fanituotteita. Isommissa tapahtumissa myyjiä saattaa olla helposti useampia. Myös heille maksetaan palkka työstä ennen keikkaa, sen aikana ja sen jälkeen. Tuotteidenkaan valmistus ei ole ilmaista joten turha kuvitellakaan että artistille jäisi sadasta myydystä 30€ paidasta 3000€, tai vaikka jäisikin, on näissäkin vanha kunnon arvonlisävero se 24%.


Näiden kaikkien mainittujen asioiden lisäksi on hyvä myös muistella kuinka monta töissä olevaa henkilöä näet käydessäsi keikalla? Miksauskopista löytyy porukkaa, joku säätelee valoja, biisien välissä roudarit ja teknikot vilahtavat lavalla ja taustalla voi olla vaikka tanssijoita. Areena-tason keikkapaikoilta löytyy myös useita ruokapaikkoja ja baareja, koko areena siivotaan ennen tapahtumaa ja tapahtuman jälkeen, on järjestyksenvalvojia, on bussi- ja taxikuskeja jotka tuovat ja vievät ihmisiä paikalle ja pois, parkkihallissa on ihmisiä myymässä parkkilippuja, jonkun työ oli tehdä mainos lehteen, jonkun työ oli asetella se painoaineistoon, joku toi lehden kotiisi, lista on loputon.

Se että juuri mitään ei voida järjestää, ei ole kenenkään syy, mutta se on todellinen asia joka vaikuttaa kymmeniin tuhansiin ihmisiin työn puolesta. Se että näillä ihmisillä ei ole töitä, vaikuttaa satoihin tuhansiin muihin ihmisiin kuten heidän perheisiinsä jotka saattavat olla pelkästään tämän yhden henkilön tulojen varassa. Muistutan vielä että näistäkin tapahtumista ja työntekijöiden pallkoista saaduilla veroeuroilla pidetään huolta myös sinusta ja sinun läheisistäsi.


Mikäli tapahtuma-alan toiminta on mielestäsi turhaa eikä koske sinua, kuulisin mielelläni myös sinun tarinasi.


Ajoitpa sitten rekkaa, pakkasit perunoita, kolasit lunta taikka kiersit kitarasi kanssa ympäri kotimaata, ei se ole yhtään sen vähempää oikeaa työtä kuin mikään muukaan mistä tienaat rahaa elättäen sillä itsesi ja mahdollisesti myös perheesi. Tukekaamme siis kaikkia kotimaamme tekijöitä parhaamme mukaan Ugh!


Loppuun vielä extrana kuva Steen1 - Jedin Paluu albumin sisäkansista jotka tupsahtivat mieleeni tätä kirjoittaessani.Tekstin tarkoitus oli alunperin jakaa hyviä tapoja tukea omia suosikkiartistejaan sekä heidän toimintaansa. "Kynä" lähti kuitenkin ns. sauhuamaan ja täten jatkamme alkuperäisen aiheen käsittelyä seuraavassa tekstissä.