Päiväni levykauppiaana Pt.1 - Keravan Levyikkuna

13.08.2018

Keravan Levyikkuna on yksi niistä paikoista jonka suurin osa Keravalaisista tunnistaa nimen kuullessaan. Moni muistaa siellä aikoinaan asioineensa, jotkut asioivat siellä tänäänkin ja jotkut kyselevät että vieläkö se muka on olemassa? Kyllä on, Levyikkuna elää ja voi hyvin.

Olen suunnitellut tämän blogin perustamista jo viimevuoden Lokakuusta lähtien ja nyt julkaisun tapahduttua mietin että mistä haluaisin kirjoittaa? Levyistä ja musiikista tietysti mutta olisiko jotain vielä hienompaa? Jotain vastinetta pienille haaveilleni ja jotain normaalista arjesta poikkeavaa. No tottakai olisi, voisin mennä kesälomani aikana töihin levykauppoihin ja ihan ilmaiseksi, vain siitä ilosta että voisin olla töissä levykaupassa. Ei kuulosta ehkä kovin järkevältä mutta ei kai sen tarvitsekaan. Elämä on lyhyt ja siitä pitää ottaa kaikki irti. Tartuin siis tuumasta toimeen ja päätin olla asiasta yhteydessä entuudestaan tuttuihin tahoihin. Laitoin viestiä kahdelle paikalliselle kauppiaalle  ja ensimmäiseksi "työpaikakseni" valikoitui tuo aiemmin mainittu legendaarinen Levyikkuna.

Levyikkunassa on tarjontaa laidasta laitaan.
Levyikkunassa on tarjontaa laidasta laitaan.

Kauppias Olli Kivinen toivotti minut tervetulleeksi kauppaansa ja tässä vaiheessa mainittakoon otsikon olevan sikäli harhaanjohtava, että en varsinaisesti toiminut paikalla levykauppiaana vaan lähinnä seurasin kaupan arkea ja samalla kävin levyjä sekä myyntilistoja läpi. 

Saavuin paikalle hieman ennen kahtatoista, kauppa aukeaa arkisin kymmeneltä. Heti ovesta astuttuani vastaan tassutteli kaikkien asiakkaiden vanha tuttu Otto! Otto on Ollin oikea käsi ja pitää huolen ettei levyjä varasteta ja samalla toivottaa asiakkaat tervetulleeksi kauppaan!

Levykauppiaan koira Otto pitää huolta liikkeestä.
Levykauppiaan koira Otto pitää huolta liikkeestä.


Heti alkuun herra kauppias totesi että saatoin valita hieman huonon päivän koska helteet jatkuvat edelleen ja ihmisiä ei hirveästi kiinnosta kaupoissa hengailla. Tämä on aivan totta ja normaalisti Ikkunassa asioidessani paikalla onkin aina joku, tulossa, menossa tai katselemassa. Jokaisena päivänä kaupasta haetaan jonkinlaisia levyjä mikä on sikäli hienoa että eletään kuitenkin vuotta 2018 eikä musiikin ostaminen fyysisessä muodossa ole muitten kuin harrastajien juttu. Ennen oli toisin kun musiikin hankinta oli joko levykaupassa käyntiä tai laitointa lataamista, mutta niinhän se menee että kaikkea aikansa. 


Levyikkuna on perustettu 01.05.1985 eli se on ollut olemassa jo vuosia ennen omaa syntymääni. Alkuperäisessä sijainnissa en kauppaa koskaan nähnyt mutta muistan vierailleeni putiikissa myöhemmin ammattikouluaikoinani vuoden 2005 hujakoilla selaamassa levyjä. Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään levyä jonka olisin kaupasta aikoinaan ostanut mutta näitä täytyy kyllä olla. Tuohon aikaan kaupassa oli parhaimmillaan viisi työntekijää joista samaan aikaan myymälässä kolme. Silloin elettiin aikaa jolloin ei ollut Spotifya eikä YouTubea ja singlet julkaistiin suoratoiston sijasta CD:nä. Samalta tiskiltä sai myös konsertti- ja keikkalippuja joiden myynti on myös suurimmilta osilta siirtynyt nettiin. Tästä tuli mieleen sama ilmiö johon törmäsin aiemmin. Kyselin eräältä tutulta ladylta olisiko hänen tyopaikkanaan toimivalta R-kioskilta mahdollista saada Metal Hammereita. Vastaus oli kieltävä koska kysyntää löytyy nykyään aikalailla vain ristisanoille ja pornolle, surullista tämäkin vaikka nuo kyseiset kategoriat varmasti tyydyttävät monien tarpeita. Mutta kuten sanoin, kaikkea aikansa. Kategorioista vielä sen verran että Ikkunasta löytyy genrejä laidasta laitaan. On soundtrackejä, heavya, suomalaista, jazzia, Top 10 dance hits kokoelmia jne jne...


Halvimmillaan levyjä löytyy eurolla.
Halvimmillaan levyjä löytyy eurolla.

Joskus vuoden 2014 paikkeilla Keravalle muuttaessani huomasin että keskustaan oli ilmestynyt kahvio, jonka yläkerrassa toimi soitinliike. Yllätyin kun huomasin että Levyikkuna toimii samassa tilassa. En ollut tietoinen että kauppaa on enää edes olemassa. Tämä johtui osaksi siitä että en Keravalla tuota ennen hirveästi pyörinyt, ja toiseksi Levyikkuna oli välissä toiminut netti- sekä kellarikauppana ja siihen ei tullut törmättyä jostain syystä ollenkaan. Kun olin jälleen tietoinen Ikkunan olemassaolosta aloin käydä siellä aina kun mahdollista. Jossain vaiheessa putiikki muutti nykyiseen tilaansa Kauppakaari ykköseen suutari- sekä vintagekauppa Kenkäkingin kanssa. Kyseissä combossa tulee asioitua melkein viikottain, useimmiten kuitenkin levykaupan puolella.

Kenkäkingin tarjontaa.
Kenkäkingin tarjontaa.

Kenkäkingi vie suurimman osan liiketilasta ja tarjoaa kaikenlaista kengistä stetsoneihin ja lompakoista partakoruihin. Koska kyseessä on kuitenkin musiikki- eikä nahkablogi niin palataan aiheeseen vaikka jo hetken haistoinkin nenässäni palaneen nahan Rob Halfordin ilmestyessä verkkokalvoilleni...asiaan. Levyikkunassa myydään CD:itä, vinyyleitä, DVD:itä, jonkin verran kasetteja, kirjoja, plektroja, kitarankieliä ja joitakin muita tarvikkeita. Musiikkia löytyy uutena ja käytettynä ja kauppa ottaa myös asiakkaiden levyjä myyntiin sopimuksen mukaan. 


Uusia tilauksia tulee melkein päivittäin ja oli hienoa nähdä että porukkaa vielä kiinnostaa fyysinen näinkin paljon. Tilauksissa oli odottamassa noutoa useita kymmeniä levyjä, ja paketteja saapuu melkein jokaisena arkipäivänä, osa levyistä tulee hyllyyn ja osa menee tilauksien mukaan asiakkaille. 


Kenkäkingi & Levyikkuna-combo
Kenkäkingi & Levyikkuna-combo


Olen itse pyrkinyt siihen että paikallista tuetaan, ja olenkin joutunut hieman jakaantumaan asian kanssa koska Keravalla on tosiaan kaksi levykauppaa. Aivan käsittämätön juttu näinä päivinä, eikö? Molemmissa tulee kuitenkin asioitua tasaiseen tahtiin aina resurssien mukaan ja kummassakin on hieman erilaista tarjontaa sekä omanlaisensa fiilis.


Lahja Levyikkunalle, nähtävissä liikkeessä.
Lahja Levyikkunalle, nähtävissä liikkeessä.

Helteestä huolimatta paikalla kävi asiakkaita ihan sopivasti. Osa oli kauppiaalle tuttuja ja samalla kun mukaan lähti 5 CD:n nippu oli hyvä vaihtaa kuulumisia. Mikäli jotain tiettyä on mielessä eikä sitä hyllystä löydy, löytyy asiantuntevaa apua tiskiltä. Useimmat artistit ja bändit ovat Ollille tuttuja ja sitä mitä ei hyllyssä ole, sitä tilataan mikäli sitä vain varastoista löytyy. 

Levykauppias Olli kädessään suosikkiyhtyeensä Saimaan vinyylilevy.
Levykauppias Olli kädessään suosikkiyhtyeensä Saimaan vinyylilevy.

Lisätään loppuun vielä että Olli ottaa mielellään myös omakustanteita hyllyynsä myyntiin sopimuksen mukaan. Alla olevassa kuvassa näkyy itselleni tutun Skyedust-yhtyeen debyytti albumi. Olen tehnyt bändille kyseiset K-kaupan uusia paperikasseja muistuttavat kannet jota oli hienoa nähdä oikean levykaupan hyllyllä. 

Skyedustin debyytti tarjolla.
Skyedustin debyytti tarjolla.

Levykaupasta ei ole koskaan mukavaa poistua tyhjin käsin, myöskään väkisin ei kannata mitään ostaa. Tämä kerta oli sinänsä poikkeuksellinen että ehdin päivän aikana selata kaikki kaupan levyt läpi muiden juttujen ohessa. Päätöksen suhteen ei ongelmia ollut ja poistuessani nappasin mukaan hyllystä jo aiemmin bongaamani Bathoryn - "Hammerheart"-vinyylin josta aiemmin toisessa liikkeessä sain suosituksen. Silloin tosin tarjolla oli vain alkuperäinen painos n. 80€ hintaluokassa joten en tuota vielä silloin raaskinut ostaa itselleni toistaiseksi tuntemattoman sisällön vuoksi.

Vuoden 2013 uusintapainos. Kaksi 180g vinyyliä sekä alkuperäistä huomattavasti kirkkaampi kansi.
Vuoden 2013 uusintapainos. Kaksi 180g vinyyliä sekä alkuperäistä huomattavasti kirkkaampi kansi.

Päiväni Levyikkunassa oli kaiken kaikkiaan loistava. Pääsin tutustumaan levykaupan arkeen kuten olin toivonutkin samalla höpötellen muutaman asiakkaan kanssa ja tutustumalla uusiin levyihin. Lisäksi kotimatkalla penkinpäällistä koristi uusi levy.

Mikäli tienne vie Keravalle jonain kauniina päivänä, suosittelen lämpimästi vierailemaan Levyikkunassa! Levykauppias-jutun toinen osa julkaistaan pian!