Päiväni Levykauppiaana Pt.2 - Keravan Ääni ja Levy

18.08.2018

Keravan Ääni ja Levy on yksi suosikeistani erittäin hyvän tarjonnan sekä ystävällisen ja asiantuntevan palvelun vuoksi. Loistava sijainti vaikuttaa myös asiaan.

Aleksis Kiven tie 14 B, 04200 Kerava

Ääni & Levy oli Levyikkunan lisäksi ensimmäisiä paikkoja joista tiedustelin mahdollisuutta päästä tutustumaan kaupan arkeen. Tässäkin tapauksessa otsikko johtaa jälleen harhaan, koska todellisuudessa en yhtään levyä myynyt ja mielestäni kaupan tekeminen on yksi edellytyksistä kutsua itseään kauppiaaksi. Homman ideana oli kuitenkin hengailla putiikissa päivän ajan samalla tarkkaillen mitä kaupassa tapahtuu ja olla mahdollisesti jotenkin hyödyksi eikä vain pyöriä jaloissa hyvällä tekosyyllä.

Liike aukesi jo klo 11:00 mutta itse pääsin paikalle hieman ennen kahtatoista. Ovella entuudestaan tuttu kauppias Jari Tikka toivotti tervetulleeksi "töihin" asiaankuuluvalla kädenpuristuksella. Fiilis oli hyvä heti alkuun ja ilokseni huomasin liikkeen nurkassa tuulettimen joka helpottaisi oloa kummasti, helteet eivät olleet vielä lakanneet. Heti alkuun selasin läpi uusimmat vinyylilaatikot sekä CD:t, täytyihän ensin varmistaa ettei joku asiakas veisi hyvyyksiä naamani edestä. Mitään erikoista ei löytynyt mutta pistin muutaman levyn muistiin mahdollista hankintaa varten. Levyt selattuani kyselin sattuisiko olemaan jotain tekemistä ja ilokseni sain ehkä maailman parhaan homman! Omaan työhöni verrattuna mikä tahansa mahdollisimman yksinkertainen on automaattisesti jees ja tässä tapauksessa vielä enemmän. Taneli Jarvan luotsaaman Poison Whisky-yhtyeen vinyylin toinen painos oli aiemmin saapunut kaupalle ja vielä viskin värisenä. Hommani oli viimeistellä 150kpl levyjä myyntikuntoon. 

Liitteiden ja tarrojen tunkemista viskinkatkuisiin kansiin.
Liitteiden ja tarrojen tunkemista viskinkatkuisiin kansiin.

Hyvistä levyistä on aina saatava kaikki versiot tai edes pari niistä, riippuu asian tärkeydestä ja hankintaa täytyy aina punnita jokaisen esittäjän kohdalle erikseen. Järjellä ei ole osuutta tässä asiassa vaan mennään puhtaasti tunteella. Olin etukäteen jo päättänyt että viskin väri ilmestyy hyllyyni perinteisen mustan kaveriksi, oli käsittämättömän hienoa päästä tekemänä tätä, olenhan vanha Jarva-fani jos näin uskaltaisi sanoa. Seuratessani liikkeen toimintaa lätkin samalla vinyylien kansiin liitteitä, suljin muovit ja tarroitin ne. Jossain vaiheessa homman viimemetreillä kahden tunnin projektin jälkeen herra Jarva piipahti itse paikalle levyostoksille. Herra on kaupan vakioasiakkaita ja kyseinen vinyylikin on duunattu yhteistyössä liikkeen kanssa, olen itsekin saanut tämän yhteistyön seurauksena hankittua hyllyyni joitain aiempia tuotoksia joita tuntui olevan hankalaa muualta löytää. Juteltiin homman ohessa niitä näitä levystä ja tulevista keikoista, samalla puheeksi tuli hyllystä löytyvä Sentencedin - "North From Here"-levyn uusintapainos jossa Jarva toimii solistina. Uusintapainoksessa oli kuulema pitkästä aikaa käytössä alkuperäinen kansikuva. Täytyi itsekin tarkistaa asiaa kotiuduttani ja tottahan tuo oli, välissä julkaistuissa lätyissä oli täysin erilainen kuva mutta värien samankaltaisuuden vuoksi en ollut tuohon koskaan kiinnittänyt huomiota. Tämän tiedon myötä ollaan kaikki viisaampia, älkää unohtako sitä.


Poison Whiskyn-viskipainoksen määrää on rajattu 300 kappaleeseen.
Poison Whiskyn-viskipainoksen määrää on rajattu 300 kappaleeseen.

Projektini lomassa keskusteltiin Jarin kanssa kaikesta asiaan liittyvästä ja muustakin mitä mieleen sattui tupsahtamaan. Yllätyin hieman kun puheeksi tuli paikalliset levykauppiaat ja Jari mainitsikin itse olevansa Levyikkunan vanha asiakas. En ajatellut missään välissä että Levyikkunan historia on niin pitkä että siellä ovat muutkin kauppiaat ehtineet viettämään osan nuoruusvuosistaan, loistavaa. Ääni ja Levy on avoinna normaalisti torstaista - lauantaihin, poikkeuksellisesti myös muina päivinä, näistä ilmoitetaan liikkeen Facebook-sivulla. Liikkeen ollessa kiinni Jari kiertelee mm. kirpputoreja joista löytyy liikkeen pöytiä, tietysti täynnä CD:itä, vinyyleitä ja kasetteja. Olen näihin itsekin törmännyt usein Tuusulan, Keravan, Järvenpään ja jopa Riihimäen puolella. 

Tunnetuimmat artistit löytyvät kätevästi nimilapuilla.
Tunnetuimmat artistit löytyvät kätevästi nimilapuilla.

Itse liikkeen sekä kirpputoripöytien lisäksi levymessut ovat osa levykauppaa. Messuilla Jaria olen tavannut usein paikkakunnasta riippumatta ja messuilla mies vieraileekin noin kymmenisen kertaa vuodessa. Liike toimii pääsääntöisesti kauppiaan voimin mutta satunnaista lisäkättä käytetään esim. juurikin messupäivinä. Liikkeessä ja varastossa on arviolta n. 50 000 nimikettä joka on aivan käsittämätön määrä. Itselläni äänitteitä mukaanlukien CD:t, DVD:t, vinyylit ja kasetit on vain pieni osa tästä ja niissäkin tuntuu olevan hommaa jotta itse tiedän mitä hyllyssä on ja mitä ei. Oman hyllyn sisältö on yleensä selvänä muistissa mutta satunnaisesti hankittaessa useampia levyjä kerralla on jonkin muistijälki saattanut kadota täysin. 

Raskaampaa tavaraa tarjolla sis. myös aiemmin mainitun "Hammerheartin" alkuperäispainoksen.
Raskaampaa tavaraa tarjolla sis. myös aiemmin mainitun "Hammerheartin" alkuperäispainoksen.

Liikkeessä on tosiaan tarjolla genrejä laidasta laitaan ja formaatteja löytyy useita. Musiikin lisäksi tarjolla on esim. suojamuoveja, sisäpusseja, t-paitoja sekä vinyyli-tarvikkeita. Musiikin osalta tarjontaa on perinteisistä vitosen levyistä tyyriimpiin harvinaisuuksiin. Uusia levyjä löytyy hyllystä ja niitä saadaan myös tilaamalla, mikäli mielessä on jokin vanhempi levykäinen jota ei kenenkään hyllystä löydy, kannattaa asiaa tiedustella ja on hyvinkin mahdollista että hetken päästä kyseistä levyä onkin saatavilla.

Legendaarisen paikallisen Stone-yhtyeen musiikkia on myös saatavilla, ja tietysti vanhanapainoksena.
Legendaarisen paikallisen Stone-yhtyeen musiikkia on myös saatavilla, ja tietysti vanhanapainoksena.
Alice Cooperin "School´s Out" jossa vielä mukana suuresti kaivatut pikkuhousut. Vieressä harvinainen "Tipi ja ministerit"
Alice Cooperin "School´s Out" jossa vielä mukana suuresti kaivatut pikkuhousut. Vieressä harvinainen "Tipi ja ministerit"

Kauppiaan mukaan ei ole päiviä jolloin joku ei musiikkia liikkeestä hakisi. Täysin sama juttu oli Levyikkunan kanssa mutta täytyy myöntää että hieman yllätyin kun kuulin että tavaraa tulee myös sisään melkein jokaisena päivänä kun liike on avoinna. Hetki sitten lattiat olivat tyhjänä ja nyt olisi taas kasoittain levyjä läpikäytäväksi. Hieno juttu tämäkin, en vain jotenkin olettanut fyysisen musiikin kierrätyksen olevan näin iso juttu. Tietysti monet haluavat muovista ja paperista eroon koska Spotify, mutta toivotaan että useimmat ottavat tuomieen tilalle jotain uutta tai vanhaa, kunhan ottaa eikä fyysinen kuole koskaan. Tässä ajassa elämisessä on muuten se hyvä puoli että monet hankkiutuvat CD:istään eroon erittäin edullisesti esim. kirppiksillä koska niillä ei tunnu olevan mitään arvoa. Muistakaahan että C-kasettikin on jälleen tätä päivää ja kannattaa miettiä kahdesti ennen niiden ja CD-levyjen kittaamista taloyhtiön roskikseen. Roskiksen sijasta ne olisi hyvä toimittaa esim. Keravalle jossa niille varmasti riittää kysyntää.

Alkuperäinen musta "Poison Whisky", uusin viskipainos sekä promo-CD.
Alkuperäinen musta "Poison Whisky", uusin viskipainos sekä promo-CD.

Aiemmin mainitsin että kaupasta ei ole mukavaa lähteä tyhjin käsin ja siksi olikin hienoa poistua sieltä tänään hyvän fiiliksen lisäksi levykassi kädessä. Mukaan tarttui uusi Poison Whisky nimmarilla varustettuna sekä samasta levystä aiemmin ilmestynyt promo-CD. Näiden lisäksi nappasin mukaani myös aiemmin mainitun Sentencedin - "North From Here"-uusintapainoksen, olihan siinä kuitenkin hyvällä tuurilla Jarvan sormenpäiden kuollutta ihokudosta ja sen ympärillä herran hengittämää ilmaa, ebay kutsuu...Näiden lättyjen lisäksi nappasin mukaan Sabatonin "Heroes" CD:n sekä Rob Zombien kokoelman samassa formaatissa. Ulostautuessani otin vielä kainalooni HIM-yhtyeen 7" nimmarisinglen jonka lupasin postittaa rajan taakse eräälle toverilleni.

Sentencedin - "North From Here"-uusintapainos sekä "Wings of Butterfly" 7"-single
Sentencedin - "North From Here"-uusintapainos sekä "Wings of Butterfly" 7"-single
Herra kauppiaan hevimerkeistä ja taustalla olevasta Metallicasta huolimatta liikeestä löytyy musiikkia laidasta laitaan.
Herra kauppiaan hevimerkeistä ja taustalla olevasta Metallicasta huolimatta liikeestä löytyy musiikkia laidasta laitaan.

Päivä meni suht rivakkaasti ohi ja älyttömän hyvällä meiningillä, olisipa aikaa hengailla joka kerta näin kauan levykaupassa, ehkä täytyy järjestää...Loistava päivä ja erittäin hyvät saaliit mukaan, palataan asiaan seuraavan jutun voimin. Jarin sanoin..."cheers!"