UMK 2021

22.01.2021

Euroviisut lähestyvät ja sen myötä myös jälleen kerran uudistunut Uuden Musiikin Kilpailu, vuorossa vuosimalli 2021. Yleensä en lähde Euroviisuista kirjoittelemaan mutta tällä kertaa biisit herättivät sen verran vahvoja tunteita etten pitänyt vaihtoehtona olla kirjoittamatta niistä.

Oskr - Lie

Kappale julkaistiin ehdokkaista ensimmäisenä ja luetun palautteen perusteella siitä on pidetty kovasti. Mielestäni kappale soveltuu kyllä Euroviisuihin, mutta tuoko se mukaan mitään sellaista mitä ei olisi jo kuultu? Tuskin. Nykyään on vaikeaa tehdä musiikkia joka ei kuulostaisi jo joltain olemassa olevalta, mutta tämän tyyliset kappaleet kuulostavat harmillisen usein keskenään täysin samalta. En osaa sanoa mitä kappaletta tämä muistuttaa, mutta vannon että niitä on useita. Tekstillisesti kappale on vain tylsän tarinan kertomista eikä se tunnu nappaavan mukaansa millään tasolla. Herran ääntä näytettiin myös kehuttavan paljon, ikäväkseni jouduin kuitenkin toteamaan että ääni ei sinällään tarjoa mitään uutta taikka muista vastaavista artisteista eroavaa, myöskin satunnainen vaikertaminen tietyissä kappaleen kohdissa aiheuttaa negatiivisia ja jopa ärsyttäviä tuntemuksia. Kaikesta huolimatta pyrin löytämänä asioista aina myöskin positiviisia puolia, siksi annan aina useamman kuin yhden mahdollisuuden. Tällä kertaa ei natsannut, mutta mikäli muissa kappaleissa käsitellään muutakin kuin säästä puhumista ja tekstiviestejä, voisi homma omalla kohdallani toimia huomattavasti paremmin. Tarinallisissa kappaleissa ilman ihmeellisempiä kikkailuita pitäisi olla enemmän syvyyttä ja sanomaa että niistä saadaan toimivia, tästä en niitä valitettavasti löytänyt. 

Teflon Brothers x Pandora - I Love You

Pyhimys on ehdottomasti yksi niistä artisteista joiden tekemisestä pidän paljon, en vain ole antanut hänelle tarpeeksi aikaa vaikka kasetit odottavatkin hyllyssä. Tefloneitten meininki ei taas välttämättä ole sitä itselleni mieluisinta kamaa vaikka biiseissä tuntuu hyvä meininki aina olevankin. Pandora pitäisi artistina olla ainakin kaikille kolmekymppisille tuttu ja odotukset tämän kappaleen kohdalla olivat suht toiveikkaat. Noh, biisi lähtee hyvinkin vauhdikkaasti käyntiin ja lyriikat ovat mielestäni erittäin toimivia ja yhtyeen tyylin mukaisia. Suurin ihmetys tässä on kotimaankielellä esitetyt rap-osuudet ja englanniksi laulettu kertosäe jotka samaan aikaan toimivat, mutta kullostavat yhdessä kuitenkin hieman irrallisilta. Isoin ongelma on kertosäe jossa ei sanota juuri mitään, se myöskin tuntuu katoavan päästä heti kun kappale päättyy. Mikäli tässä olisi laulettu muutakin kuin "I love you, baby baby love you" olisi homma voinut olla kympin paketti. Tiivistetään vaikka niin että ihan hyvä meininki, mutta olisin kaivannut lisää Movetronia, Romeota sekä Juliaa. Positiivisena puolena voidaan nähdä se, että mikäli tällä mennään viisuihin asti, on meillä kovia kotimaisia suomiräppäreitä kansainvälisissä parrasvaloissa.

Danny - Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

Danny! Viimeaikaisten discohittien myötä oletin että Dannyn kohdalla UMK:ssa nähtäisiin kunnon show. Toisin kuitenkin kävi ja kappaleeksi olikin valikoitu Johnny Cashin loppuajan tuotantoa muistuttava kappale jossa elämää nähnyt artisti kertoo omista hautajaisistaan. Ajatus kappaleella oli varmastikin hyvä, Iso D:n sanoin kyseessä ei kuitenkaan ole hyvästien jättäminen, ja toivon todella että D:n tapauksessa jäähyväiset jätetään jollain todella isolla hitillä, niitä kun herralla on paljon jo ennestään. Sanoitus kappaleessa tuntui toimivalta tiettyyn pisteeseen asti mutta esim. sanat "Sen verran tahtoisin matkaani tyylii, nostakaa minut mustan mersun kyytiin" herättivät epäilykseni ja kuinka ollakaan, kappaleen takana on. mm Arttu Wiskarin tuotannosta tuttu Janne Rintala. Sama mies jonka tekemässä kappaleessa Commodore 64 muuttui "Commodoriksi" jotta se saatiin rimmaamaan "oven", "Bon Jovin" & Venäläisen 90-luvulla kuolleen poliitkon Gorbatšovin kanssa. Mitä vittua? Sattuu. Dannylle isot pisteet urasta sekä energiasta jolla jaksaa painaa edelleen, Euroviisuihin en kuitekaan usko tällä kappaleella olevan asiaa.

Laura - Play

Usein sanotaan ettei kannata sanoa mitään jos ei ole mitään hyvää sanottavaa. Tässä kohtaa huoleni aiheeksi nousi kuitenkin se että minulla ei taida olla mitään sanottavaa. Tämäkin kappale kuulostaa täysin samalta kuin kaikki muutkin saman tyyliset kappaleet, se ei tunnu nappaavan mitenkään mukaansa, tekstin puolella ei sanota juurikaan mitään eikä se tunnu mitenkään muutenkaan....miltään. Artistin nimi ei sanonut itselleni mitään, mutta pikainen selvitys kertoi että kyseessä on Virolainen "supertähti" joka on edustanut Euroviisuissa Viroa kahdesti aiemmin. Hieman hämmentää miten on mahdollista että tällä kertaa hän kilpailee Suomen joukkueessa? Noh, kaikkeen löytyy varmasti selitys enkä näkisi mahdottomana että tämä kappale lähtisi kisaamaan, onhan kyseessä kuitenkin kilpailu jossa kappaleiden sanomalla ei tunnu niin hirveästi olevan merkitystä, ainoastaan sillä että kenen maa tällä kertaa sattuu voittamaan.

Aksel - Hurt

Vuonna 2020 Aksel Kankaanranta valittiin edustamaan Suomen Euroviisuissa, Koronan vuoksi kisat kuitenkin peruttiin ja myöhemmin ilmoitettiin että kisoihin ei ole enää asiaa ja uudet edustajat valitaan vuonna 2021. Ikävä juttu Aksel Kankaanrannalle. Tällä kertaa kisassa on kuitenkin mukana mies jolla on sama etunimi, Aksel. Mies myös näyttää ja kuulostaa täysin samalta, biisikin on sam...hetkinen sehän on sama mies ja biisi tosiaan on sam....ei, kyllä tämä on eri biisi. On kuitenkin jälleen kerran haastavaa sanoa miten tämäkään kappale eroaa muista saman genren kappaleista mitenkään. Jutussa aiemmin mainitut biisit jäävän tämän kohdalla kuitenkin hieman taka-alalle ja voisin sanoa jopa tykkääväni tästä jollain tasolla. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että ei erotuta tarpeeksi massasta. Akselilla on ehdottomasti lahjoja laulamisen suhteen, ja lupaan hänenkin tuotantoaan ottaa kuunteluun sekä käsittelyyn kunhan alan havaitsemaan siinä sitä kuuluisaa jotain.

Blind Channel - Dark Side 

Blind Channel on nimenä tuttu monistakin paikoista. Muistan että sitä on useasti tarjottu esiintyjäksi tapahtumiin mitä olen ollut järjestämässä, siitä on joissain määrin uutisoitu ja se on tuttu myös sosiaalisen median puolelta. Tuotanto ei kuitenkaan ole tullut itselleni kovinkaan tutuksi joten en ollut kovin varma siitä mitä odottaa. Video näytti heti alkuun tyylikkäältä ja alku kuulosti todella lupaavalta. Kuitenkin n. 10 sekunnin jälkeen ensimmäiset lyriikat pamahtivat ruutuun ja tuntui siltä että olin tehnyt juuri paluun takaisin yläasteelle. "Put your middle fingers up", ihan oikeasti? Kahdenkymmenen sekunnin kohdalla kuullaan Limp Bizkitiä n. 15 sekunnin ajan kunnes hypätään Linkin Park rip-offiin joka ei ole mitään muuta kuin juuri tuota edellä mainittua. En ole koskaan voinut sietää kappaleita joissa hoilataan jotain tyyliin "woo-ooo-ooo-o" tai "yeaaah yeeeeeah yeeeeah" koska ei keksitä mitään oikeaa sanottavaa kyseiseen kohtaan, tässä kappaleessa nuo sanat oli korvattu sanoilla "I´m", "I´m" & "I´m". Näistä kaikista päästyäni eteenpäin vasten kasvojani iski vielä "Like the 27 club headshot" joka toi väkisin mieleeni CHEEKIN kappaleen "Sokka Irti" vuodelta 2012 jossa lausutaan "Vedän shotin päähän, Kurt Cobain." joka on käytännössä täysin sama asia. En tiedä minkälainen fanikunta yhtyeellä on, mutta mieleni valtasi fiilis siitä että kaiken negatiivisen kommentoinnin lisäksi saatan saada mahdollisia tappouhkauksia koska tämän kaltaisen musiikin lyttääminen "Cheek rip-offina" saattaa joko naurattaa taikka herättää vahvaa vitutusta. Sovitaan vaikka niin, että mikäli tämän lausunnon seurauksena minua ammutaan päähän, saatte luvan kanssa soittaa Blind Channelia hautajaisissani, olisihan sekin kokemus...ainakin muille. Palataan kuitenkin aiheeseen ja kaiken lyttäämisen jälkeen todetaan että koska pidän (ihan oikeasti) Limp Bizkitistä, Linkin Parkista sekä Cheekistä, on tämä kappale ehdottomasti eniten mieleeni. Mikäli pääsen eroon oudoista mielleyhtymistäni plagioinnin ja kliseiden suhteen, saatan alkaa tätä luukuttamaan jossain jopa julkisesti, toivottavasti torilla. Video oli erittäin tyylikäs, biisin melodia ja meininki on poikkeuksia mukaan laskematta erittäin toimivaa ja kaikesta krittikistäni huolimatta tämä on se kelle aion ääneni antaa. Lupaan myös perehtyä yhtyeen muuhun tuotantoon ja palata aiheeseen tekstin muodossa kunhan se tulee ajankohtaiseksi!

Ilta - Kelle mä soitan

Kun olin kuullut jo osan kappaleista, olin aivan varma siitä että ainoastaan Ilta voi mennä edellä mainitun Blind Channelin ohi suosikeissani. Artisti tuli tutuksi Cheekin viimeisen albumin myötä ja tykästyin jo tuolloin ääneen ja tyyliin ylipäätään. Kun kisakappaleen kertosäe lähti käyntiin, tiesin että se ei vastannut odotuksia. Kertosäkeen alku kuuluu näin "Kelle mä soitan et monelt oot tulossa, kelle mä soitan kun jumitan ruuhkassa?". Onko nämä nyt niitä kysymyksiä mitä koko maailmalle halutaa esittää? Itse soittaisin varmaan poliisille tai hinauspalveluun jos ei muitakaan tarvitse odotella. Nykyaikana tuntuu olevan muodissa laulaa arkisista asioista kuten suoratoistopalveluista, kaljasta jääkaapissa taikka siitä kun ei ollut ketään kelle soittaa kun sinulla ei ollut kellekään asiaa. Kuten jo aiemmin mainitsin, kaipaisin jonkinlaista syvyyttä, melankoliaa taikka pelkästään jotain tarttuvaa mikäli kyseessä on puhdas pop-kappale. Pop-musiikin kohdalla kun fakta tuntuu olevan se että ei ole mitään väliä mitä sanotaan, kunhan se kuulostaa hyvältä. Ilta on erittäin jees, tämä kappale ei kuitenkaan omalla mittapuullani nouse muita kappaleita korkeammalle.

Erika Vikman - Cicciolina

Erika ei ole mukana tänä vuonna, eikä häntä valittu edustajaksi vuonna 2020. En edes muista ketä kaikkia oli silloin ehdokkaana, mutta olin silloin (ja edelleen) sitä mieltä että tässä olisi ollut kisalle voittaja. Heti alusta asti kappaleessa kuuluu ns. Euroviisumeininki. Biisi on tarttuva, siellä on myös jonkinlaista sanomaa ja vaikka se välillä voi tuntuakin typerältä, on fiilis kuitenkin loppujen lopuksi ihan helvetin hyvä. Biisiä on ollut tekemässä myös Janne "Euroopan ovi" Rintala. Tästä annan hänelle plussaa vaikka se "Commodori" aiheuttaa edelleen närästystä ja pahaa mieltä. Musiikkimakuni saattaa olla hieman häiriintynyt, mutta kyllä tätä tulisi varmasti jorattua nahkaan pukeutuneena jonain savuisena viskin ja Coca-Colan tuoksuisena iltana vaikka Keravan kellaribaareissa, miksei muuallakin.

WET ASS PUSSY

Niille joille jäi paha maku tästä tekstistä, kappaleista, Euroviisuista tai mistä tahansa. Katsokaa Cardi B:n video kappaleesta WAP ja miettikään mitkä kaikki muut asiat tällä pallolla menivät ns. vituiksi. Kiitos kaikesta.