ABBA - Voyage

26.01.2022

Todetaan heti alkuun etten olisi uskonut blogia perustaessani että tulisin joskus vielä käsittelemään täällä Abban uutuuslevyä. Albumin tulemisesta oli ollut keskustelua ja uutisointia jo aiemmin mutta jostain syystä kaikki aiheeseen liittyvä oli mennyt itselläni täysin ohi. Yllätys oli siis melkoinen kun uutiset Abban paluusta kantautuivat korviini. Albumi julkaistiin 5.11.2021

On erittäin harvinaista että yhtye palaa levyttämään vielä 40 vuotta edellisen julkaisun jälkeen, ilmeisesti ei kuitenkaan mahdotonta. Kokoonpanokaan ei ole muuttunut vuosien aikana vaan albumilla on mukana kaikki alkuperäisen ABBA:n jäsenet. En ole ihan varma mitä albumilta itse odotin, mutta voin kertoa levyn olleen monille varmasti odotuksen arvoinen. Luonnollisesti 40 vuoden jälkeen oli turha odottaa mitään liian tiukkaa disco-levyä mutta lopputulos ei kuitenkaan petä. Albumi kuulostaa siltä miltä ABBA:n pitääkin tässä kohtaa kuulostaa. Mukana on balladeja, hieman menevämpää menoa ja yksi joululaulukin joka aluksi aihetti hieman hämmennystä.

Albumilta julkaistiin alkuun kaksi singleä, Don´t Shut Me Down sekä I Still Have Faith In You. Kumpikaan näistä ei herättänyt itsessäni liian suuria tunteita mutta jälleen kerran; kokonaisuudessa ne toimivat todella hyvin. Myöhemmin julkaistiin singlet vielä kappaleista Little Things ja Just A Notion. Levyltä nostaisin kaikkien kappaleiden ylitse Keep An Eye On Dan:in jonka tarinaan monen on uskoakseni helppo samaistua. 

Albumin kansitaide ei itseäni juurikaan puhutellut mutta on kieltämättä yksinkertainen ja tyylikäs. Muussa materiaalissa yhtyeestä ei nähdä varsinaisia promokuvia vaan jäsenet esitellään "Abbatar"-versioina itsestään. Samat digitaalisesti mallinnetut versiot tullaan näkemään Lontoossa livebändin kera keväällä 2022. 

Albumi julkaistiin digitaalisesti, CD:nä, kasettina ja vinyylinä. Itse valitsin viimeisimmän formaatin ja vieläpä sinisenä versiona. Ihmisten keskuudessa värillä ei ole väliä, mutta vinyyleissä asian merkitys tuntuu olevan usein todella iso. Perus kansikuvalla varustettujen värivinyylien lisäksi CD- ja kasettiversioita on mahdollistaa ostaa eri kansikuvin varustettuna. Yhtyeen verkkokaupasta löytyy myös bundleja joissa mukana esim. neljän kasetin setti jossa jokaisen kasetin kannessa on eri jäsenen kuva Abbatar-versiona. Kauppaan pääset tästä!


Kokonaisuudessaan yhtyeen comeback oli erittäin onnistunut. Fyysisten julkaisujen puolella huomioitiin niin fanit, kuin taloudellinen hyötykin. Todelliselle Abba-keräilijälle tuli nimittäin kerralla enemmänkin tuotteita hankittavaksi. Mainitaan myös että kaikkia neljää albumilta julkaistua singleä sai myös CD-versioina, tämä ei ole itsestäänselvyys näin 20-luvulla. I Still Have Faith In You julkaistiin myös 7" singlenä.