Flat Earth - Yhtye kuin Volvo Amazon

29.03.2020

Kasarigrammarin ensimmäinen fyysinen lehti ilmestyi alkuvuodesta 2020. Lehdessä oli sisältöä laidasta laitaan ja nyt sunnuntain, maan mahdollisen muodon ja korona-karanteenin vuoksi julkaisen muutaman sivun sisällön luettavaksi verkossa. Näiltä valituilta sivuilta löytyy Flat Earth-nimisen yhtyeen haastattelu joka näyttää tältä. 

Flat Earth ilmestyi maailmankartalle vuonna 2018 ja samalla radioissa raikasi tuore single "Blame" joka nousi listoille mm. Saksassa. Yhtyeen muodostavat ex-HIM muusikot Gas Lipstick & Linde Lindström, Amorphiksesta omille teilleen lähtenyt Niclas Etelävuori sekä Polanski-yhtyeestä tuttu ja mahdollisesti ainoa elossa oleva grunge-solisti Anttoni Pikkarainen. Yhtye julkaisi debyyttinsä päälle vuosi sitten ja kiersi samalla Suomea etelästä pohjoiseen, vieraillen samalla pariinkin otteeseen Tavastian sekä Nosturin lavoilla. Vuonna 2019 ilmestyi digitaalinen live cover single Nirvanan kappaleesta "School". Uusi levy on ilmeisesti tekeillä ja haastattelin herroja aiheen tiimoilta.


Viimeaikaisen uutisoinnin perusteella FE on tällä hetkellä studiossa työstämässä uutta albumia. Onko tulevan levyn suhteen luvassa yllätyksiä tai suurempia tyylillisiä muutoksia, vai jatkaako levy suurin piirtein samoilla linjoille debyyttinä toimineen None For One-albumin kanssa?

N: Tämä levy on syntynyt enemmän yhteistyössä kun edellinen, suunnilleen samoja tomintatapoja nuodattaen. Tulee siihen myös yllätyksiä jos edellisen vertaa mutta emme kuitenkaan ole yrittäneet keksiä tyyliä uudestaan, kappaleet ovat uusia.


Bändistä löytyy muusikoita joiden aiempien yhtyeiden levymyynti on kohonnut jopa miljooniin ja maailmaakin on nähty. Miten aiempi menestys on vaikuttanut tämän yhtyeen toimintaan? Kohdistuuko esim. fanien puolesta enemmän tai vähemmän painetta sen suhteen mitä bändiltä odotetaan mm. luotavan musiikin suhteen?

N: Ei oikeastaan, tämä on uusi bändi ja uudet kujeet. Emme ole missään vaiheessa yrittäneet ratsastaa vanhoilla saavutuksilla. Tämä on uusi juttu ja toivon että ihmiset suhtautuvat siihen niin eikä vertaile liikaa vanhoihin tekemisiimme. En oikeastaan edes tiedä mitä meiltä odotetaan vai odotetaanko yhtään mitään. Me tehdään sellaista musiikkia mistä itse nautimme ja toivotaan että joku muu nauttii siitä myös.


Debyytin myötä teitte pienen kiertueen sekä yksittäisiä keikkoja Suomessa, onko vielä tietoa suuntaako FE uuden albumin myötä myös ulkomaille?

N: Kyllä olisi nyt tarkoitus mennä myös ulkomaille ja meillä on ensi vuodelle jo jotain sovittujakin keikkoja. Yhden levyn kanssa maailmalle lähtö tuntui vähän typerältä idealta mutta tämän jälkeen meillä riittää ohjelmistoa pidempäänkin settiin niin nyt kehtaa jo lähteä.


Monille keikka Tavastialla on suuri kotimaan unelma. Flat Earth on siellä jo keikkaillut, joten mikä on seuraava tavoite keikkamestan suhteen rajojen ulkopuolella?

A: Kaasun kanssa muistaakseni sovittiin, että Madison Square Garden on tähtäimessä, mutta voi olla että muutama astinkivi on matkan varrella ennen sitä. Joku sano myös bändin perustamisen aikaan, että halutaan mennä Kuuhun soittamaan. Afrikka mainittiin myös. Mulle ois todella hieno asia päästä soittamaan omaan synnyinkaupunkiin Tukholmaan, mutta eiköhän mennä eka rajojen ulkopuolelle ja katsotaan niitä konkreettisempia tavoitteita sit uudestaan.


Käsittääkseni None For One:lla kaikkien kappaleiden tekstit olivat Anttonin käsialaa, onko uudelle levylle tulossa kappaleita muiden jäsenten teksteillä?

A: Debyytin tekstit oli kaikki mun kynästä, mutta tulevalla levyllä kuullaa lyriikkaa kaikilta jäseniltä. Vaikka Kaasu ja Linde ei välttämättä ajatellu kirjoittavansa tekstejä tälle levylle oli niiden omien biisien demotekstit liian herkullisia Freudilaisittain jättää niitä käyttämättä. Päätin lopulta yrittää säästää mahdollisimman paljon herrojen alkuperäisiä ajatuksia, jo pelkästään tekstien melodisten ja rytmisten motiivien takia, vaikka kaverit väittivätkin niiden olevan pääosin liirum-laarumia. Sain tästä hyvän syyn paneutua kunnolla tekstien kirjoittamiseen ja muokkaamiseen, joka tuntui sitä paremmalta mitä pidemmälle lyriikoita jalosti. Niclas taas kirjoitti yhden biisin kokonaan uusiks hylättyään mun yrityksen kirjoittaa todella rock-henkisen tekstin levyn kaikista punkahtavimpaan kappaleeseen. Olin itse todella hyvissä tunnelmissa omasta tekstistäni, mutta mestari palautti kisällin takasin paikalleen toteammalla, että tuota huttua on joutunu vuosien varrella sietämään jo ihan tarpeeksi. Hyvä niin koska tuo hetki sytytti mun pyrkimyksen kirjoittaa parempia tekstejä, ja sitä kautta myös into kirjallisuutta ja lukemista kohtaan heräs aika pitkiltä talviunilta.


Entäs pidättekö mahdottomana ajatuksena, että joku yhtyeen ulkopuolinen henkilö olisi sanoittanut teille kappaleen?

A: Ei ollenkaan mahdoton ajatus. Tän bändin toimintaa kuuluu niin vahva kollektiivinen tekeminen, että tuskin ulkopuolelta tuleva teksti aiheuttaisi paljoa ylimääräistä päänvaivaa. Melkein päinvastoin, olisi varmasti todella opettavaista tehdä lyyrista yhteistyötä luovan ulkopuolisen tahon kanssa.


Yhtyeen nimestä on ollut myös paljon puhetta, onko nimi aiheuttanut hämmennystä tai onko jossain vaiheessa herännyt ajatuksia että ehkä toinen nimi olisi voinut olla parempi? Oliko vaihtoehtoja useampia kun nimeä mietittiin?

A: Onhan tuo nimi aiheuttanut aika lailla hämmennystä, sekä hiukan myös päänvaivaa itse bändille, mutta kyllähän se oli arvattavissa kun kahdesta nimestä päätettiin se selkeästi provosoivampi valita. Nimestä koituva työmäärä varmasti vaan vahvistaa meidän sidettä siihen, mutta kyllä ihmisten huumorintajuttomuus onnistuu yllättämään paikka paikoin.


Vinyylimyynti jatkaa kasvuaan mutta myös suoratoisto yleistyy. Mikä on Flat Earthin kanta musiikin fyysisyyteen? Onko albumi vasta albumi, kun se on jossain muodossa kaupan hyllyllä, vai riittäisikö teille esim. se että levy löytyy pelkästään suoratoistopalveluista?

L: Mulle ei henkilökohtaisesti ole niin tärkeää missä paketissa musa tulee, kunhan äänenlaatu ei liikaa kärsisi. Onhan vinyylit kivoja siinä mielessä että kansitaide pääsee oikeuksiinsa jne mutta ei mulla edes ole vinyylisoitinta kotona. Eiköhän tästäkin levystä vinyylipainos tule kuitenkin..


Samaan aiheeseen liittyen tiedustelen myös onko mahdollista että uusi albumi ilmestyisi myös kasettina? Ne kun tuppaavat jälleen yleistymään.

L : Kaikki on mahdollista.


Viime aikoina on uutisoitu paljon tunnetuista keikkamestoista jotka sulkevat ovensa (Nosturi, The Circus & Virgin Oil). Millaisia ajatuksia tämä herättää? Näettekö kentän uudistumisen uhkana vai mahdollisuutena Helsingin rock-kentällä?

G: Kyllä se on mielestäni hieman pelottavaa. Sillä rock musiikkihan on tällä hetkellä hieman katveessa. Toisaalta tarvitsevathan räppäritkin keikkamestoja. Toisaalta eihän sitä tiedä että jos niiden tilalle tulisi uusia paikkoja. Jos näin tapahtuu, niin sehän olisi hyvä. Joten se voi olla uhka tai uusi mahdollisuus


Taannoin soittaessani Black Sabbathin Paranoidia, huomasin vinyylin labeleissa yhtäläisyyksiä FE:n logoon, harkittua vai sattumaa?

N: Harkittua sattumaa, tarvitsimme hieman pyörrettä keskiön ympärille.


Monille kuulijoille kappaleiden sisältö saattaa merkitä monenlaisia asioita joihin on helppo samaistua. Kuuletteko usein palautetta siitä, että kuulijan mielestä jokin kappale kertoo hänen elämästään tai että kappaleella on ollut hänen elämässään suurempi merkitys. Kappale voi olla myös jäsenten aiempien yhtyeitten tuotoksia.

G: HIMin aikoihin sai kuulla useinkin että joku biisi on on kuin osa hänen elämästään, tai se on saanut hänet pääsemään yli jonkun pahan episodin. Sitähän musiikki on parhaimmillaan, että se liikuttaa tunteita.


Duetot ja feattaukset tuntuvat olevan taas muodissa monissa eri genreissä, onko ollut ajatuksena että levyllänne kuultaisiin esim. naisvokalistia tai esim. Lindeä joka on toiminut solistina oman Daniel Lioneyensä kanssa? Kuka olisi ehdoton valinta feattaamaan jos voisitte valita kenet tahansa?

L : Eipä ole hirveästi tullut feattaajia kaipailtua mutta ei mulla mitään sitä vastaankaan olisi jos se toisi biisiin jotain lisää. Iggy Popin ottaisin feattaamaan milloin vaan. Itse olen yrittänyt pitää laulamisesta huonolla menestyksellä. Se ei vaan tunnu oikealta. Katsotaan, ehkä innostun vielä joku kaunis päivä.


Loppuun vielä kysymys, johon haluatte vastata mutta sitä ei kuka an koskaan kysy. Kysykää itseltänne ja vastatkaa kysymykseen 😊

G: Jos musiikkinne olisi auto, niin minkälainen se olisi?

G: Volvo Amazon

Yhtye julkaisi uuden digi-singlen 'Draining by Your Flame' 23.3.2020. Yhtye suuntaa myös keikoille Saksaan ja Britteihin loppuvuodesta.