HIM - Synnin viemää Pt.3

05.10.2018

Jutun kolmannessa osassa käsitellään yhtyeen toista albumia joka useammalle sattuu olemaan juuri "se" albumi. Edellisen kohdalla ensimmäinen muistikuva jäi hieman hämäräksi, joten "Razorbalde Romancen" voisi sanoa olevan ensimmäinen oikea kosketukseni yhtyeeseen.

Vuosi oli 1999 kun perhe Hill matkusti tallinnaan ja sataman lähellä sijaitsevalle Mustamäen torille. Tori oli tuolloin tunnettu edullisista ei-niin-laillisista CD:istä ja pleikkari ykkösen peleistä. Hyllyjä tutkiessani bongasin HIM-yhtyeen "Razorblade Romance"-albumin piraattiversion jossa hintalappu näytti viittäkymmentä markkaa. Mutsin tai Faijan almujen ansiosta tuo levy lähti reissulta matkaan ja luonnollisesti sitä kuunneltiin sillä pleikkari ykkösellä sen muinaisen 19" kuvaputkitöllön läpi. Muistan pelästyneeni kun ensin mielessäni kiroilin että mikähän vittu taas laitteita vaivaa kun äänet saa kääntää täysille ja mitään ei kuulu. Totuus selvisi muutaman sekunin kuluttua kun levyn aloitusbiisin "I Love You":n vaimennettu intro päättyi ja biisi lähti kunnolla käyntiin. Volumen laskettua oli aika keskittyä oleelliseen ja täytyy sanoa että tuolla hetkellä jokin muuttui taas pikku-Nikon maailmassa.

Edellisessä tekstissä mainitsin että "Wicked Game" ei kuulu suosikkeihini sen vuoksi että sitä on soitettu niin paljon kaikkialla ja niin kauan, mutta eiköhän se EP:n sekä debyyttialbumin lisäksi saatu vielä kerran uudelleen nauhoitettua tälle toisen albumin jenkkiversiolle markkinointitarkoituksissa. Uudelleenkäsittelyyn joutui myös "Your Sweet Six Six Six" joka albumin biisilistalla sekä uudella jenkkisinkulla taipui muotoon "Your Sweet 666". Akuperäinen biisi on sen verran jees että en näe uudelleen äänityksellä muuta kuin markkinallista arvoa. Molemmat biisit on myös tuunattu albumiin sopivammaksi ja hieman "pehmeämmäksi", jokainen voi itse päättää mistä versioista pitää mutta itse olen alkuperäisten kannalla.

Albumin ensimmäinen oikeasti uusi biisi joka julkaistiin singlenä oli "Join Me". Tämäkin biisi kuuluu kategoriaan josta en koskaan kuuntele yhtään kappaletta muuten kuin albumilla, jos valitsen yhtyeeltä jonkin tietyn kappaleen kuunteluun niin se ei koskaan ole "Wicked Game" tai "Join Me". Olisi mielenkiintoista kuulla kappale siten etten muistaisi sitä koskaan kuulleeni, käsitykseni siitä voisi muuttua täysin. Tavastian viimeisellä keikalla muistan todenneeni jo etukäteen että tämän biisin kohdalla lähden tupakalle koska minun ei tarvitse sitä enää kertaakaan kuulla. Muistaakseni Ville Valokin sanoin jossain haastattelussa että biisi on aivan paska mutta diggaa siitä syntikasta, tiedä sitten mikä on totuus.


Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota edelliseen kuvaan ja siinä näkyvään Portugalilaiseen McDonald´s promoon. Väkisinkin pistää miettimään että kenen idea on jakaa HAPPY MEAL-aterian mukana levyä jonka kannessa lukee JOIN ME IN DEATH tupakkaa polttavan yläosattoman bi-seksuualiset vibat antavan suomalaisen pornokauppiaan pojan päällä.

Singlenä julkaistiin myös "Right Here In My Arms". Tästä kappaleesta vahvin muisto on jostain vuoden 2012-2013 hujakoilta kun istuin paikallisessa Bar Finnegans´issa jonkun jätkän kanssa sohvalla baarin perällä ja tämä toive kappaleeni lähti soimaan. Istuttiin siinä sohvalla vierekkäin ja kuunneltiin biisiä, viimein kappaleen päätyttyä katsottiin toisiamme ja todettiin melkein yhteen ääneen et "huh huh, vittu että on muuten hyvä biisi". Tämä kuulostaa näin kirjoitettuna todellisen elämän TopGun-hetkeltä tai siltä että tästä saisi lehteen hyvän jutun tyyliin "Katseet kohtasivat Keravan Prismassa". Voin kuitenkin todeta että kokemus oli puhtaasti musiikillinen eikä pitänyt sisällään romantiikkaa.

Singlenä julkaistiin myös "Gone With The Sin" sekä "Poison Girl" joista muodostui osa yhtyeen keikkasettiä toimintansa lopettamiseen saakka, kaikki muutkin albumin singlet ovat olleet aina, tai ainakin suurimmaksi osaksi mukana keikoilla. Kuvassa näkyvän suomisinkun hinta näinä päivinä pyörii n. 50€ paikkeilla sen heikon saatavuuden vuoksi. Järvenpään levymessuilla meinasin tempaista toveriani Akia kyynärpäällä kasvoihin kun kiskaisin kyseisen singlen muiden levyjen välissä haltuuni huomattuani sen käsittämättömän halvan viiden euron hintalapun. Löytö myös aihetti sen että Aki lähti juoksemaan puolestani kohti automaattia törmäten samalla tupakoivaan Antti Reiniin mutta se taitaa olla toinen tarina.

Tästä albumista on niin käsittämätön määrä painoksia että on melkein mahdotonta sano että minkä version biisilista on se "oikea". "Razorblade Romancesta" on julkaistu 10, 11, 12, 13, 14 sekä 15-kappaleen versioita. Viimeisin eniten kappaleita sisältävä albumi on tuo mainittu HER-versio. Yhtyeellä oli ongelmia jenkkien puolella heti alkuun koska HIM-niminen yhtye sieltä jo löytyi ja levy piti saada kuitenkin kauppoihin. Albumia painettiin uudella nimellä 1000kpl ja sen markkinallinen arvo nykyään on n. 200€ mikäli levy on hyvässä kunnossa. Bonuskappaleina joissain versioissa mm. "One last Time"-versiointi "The 9th Circle " sekä EP:ltä tuttu uudelleen äänitetty "Stugmata Diaboli" joka muuntautui muotoon "Sigillum Diaboli", tässäkin olen alkuperäisen version kannalla.


Levyä varten nauhottiin uudelleen myös kappaleet "It´s All Tears" joka julkaistiin joidenkin maiden "And Love Said No"-kokoelmalla sekä virallisesti julkaisematon "When Love And Death Embrace" 

Oli versio albumista mikä tahansa niin kyseessä on joka tapauksessa yksi parhaimpia rock-levyjä mitä koskaan on tehty. Levy ei mielestäni sisällöllisesti ole kovin lähellä ensimmäistä mutta se ei ole koskaan itseäni haitannut, päinvastoin. Hyvä että riittää vaihtelua ja näin on helpompaa löytää sopiva levy erilaisiin mielentiloihin kun kaikki eivät kuulosta samalta.

Tätä kirjoittaessani mietin että mitähän tässä oikein kirjoitetaan ja kuka tätä edes lukee? Onko teksti olevinaan arvostelua vai henkilökohtaista fiilistelyä ja muistelua, vai onko kyseessä faktapläjäys jollekin asiasta kiinnostuneelle. Ehkä hieman niitä kaikkia. Tai ehkä kirjoittelen itseäni varten ja kun en enää kaikkea muista niin HIM:in osalta saan muistoni takaisin tätä kautta. Oli miten oli niin olihan taas mukavaa kirjoitella aiheesta joka on itselle tärkeä, toivottavasti löytyi jotain mielenkiintoista sisältöä.


Nostetaan levyltä sinkkujen lisäksi seuraavat:


Resurrection (Yksi yhtyeen parhaimmista biiseistä)

The 9th Circle

I love You


Loppuun bonuksena:

"Heaven Tonight"-kappaleen rockfield-versio jossa akustinen kitara miksattuna alkuperäistä kovemmalle.

"Too Happy To Be Alive"-kappaleen demoversio jossa mukana rumpukone. Tästä olisin mielelläni kuullut oikean studioversionkin.