HIM - Synnin viemää Pt. 7

18.11.2018

Venus Doom, yksi parhaista albumeista koskaan. Julkaisuun liityi paljon odotusta, levy loi paljon muistoja ja piti sisällään yhden HIM-yhtyeen pisimmistä biiseistä.


"In our hearts love keeps sweet-talking to despair

And goes on sleepwalking past hope

All is lost in this war

And all we can do is to wail and weep to the saddest song

Sleepwalking past hope"

Albumi julkaistiin vuonna 2007 ja muistan että siihen liittyi todella paljon odotusta ja selvittelyä. Internetin keskustelupalstat olivat täynnä juttua tulevasta albumista ja markkinointikin oli onnistunutta. Levyn ensimmäisenä ja ainoana singlenä julkaistiin "Kiss Of Dawn" jolle tehtiin myös musavideo. Muistan jossain haastattelussa Villen vastanneen "I haven´t seen it" kun kysyttiin mitä mieltä hän oli uudesta videosta. Biisille julkaistiin nuotit ja muistaakseni myös sanat heartagram.comissa ja fanit saivat itse soitella kappaletta jotta saisi pienet samplet mitä olisi tulossa.

"Kiss Of Dawn":in lisäksi radioissa soi kappale "Bleed Well" joka julkaistiin vain promo-CD:nä digitaalisen sinkun lisäksi. Puhuin edellisestä biisistä ainoana sinkkuna koska mielestäni sinkku on sinkku vasta silloin kun se julkaistaan fyysisesti, ehkä olin liian old-school jo vuonna 2007.

Albumista olin kuullut suurimman osan jo etukäteen koska "Kiss Of Dawn":in lisäksi radiossa soi ainakin kerran kappale "Venus Doom" jossa Valon sanoin mukana "poikakuoro-meininkiä". Lisäksi "Passion´s Killing Floor" oli mukana "Transformers"-elokuvan soundtracilla, itse leffasta en sitä kyllä koskaan bongannut. Lisäksi jotain oli muistaakseni vuotanutkin johonkin silloisiin vertaisverkko-palveluihin ja keskustelu foorumeilla oli erittäin kovaa koska jostain tuli mm. tieto että albumilla on 10 minuuttia pitkä biisi "Sleepwalking Past Hope" jota ehdottomasti kannatti odottaa.

Jossain kohtaa ennen julkaisua sain infon että albumille pidetään annakkokuuntelu Helsingissä, baarin nimeä en tosin enää muista mutta paikalla olivat ainakin Ede ja vanha toverini Tony. Kuvassa näkyvät tarrat löysin jokin aikaa sitten arkistoista ja postittelin niitä veloituksetta ympäri maailmaa niitä himoitseville, jokin hinta näilläkin olisi ollut eBayssa mutta bisnes ei ole itsellä aina ekana mielessä, varsinkaan kun puhutaan HIM:istä. Kuuntelusta muistan ainakin sen että "Sleepwalking Past Hopen" aikana joku totesi kovaan ääneen "AI JUMALAUTA" kun hiljaisemman kohdan jälkeen biisi lähti uudelleen kunnolla käyntiin. Täytyy myös sanoa että harva onnistuu tekemään noin pitkää biisiä joka ei käy tylsäksi missään vaiheessa, tämän lisäksi tässä ovat onnistuneet ainakin Iron Maiden & Devil Doll josta kirjoitan varmasti jossain välissä.

Käytiin Eden ja Oskun kanssa Miljoonarockissa kesällä 2007 koska tiedettiin että siellä esiintyy HIM. Oltiin ajoissa paikalla jo edellisenä iltana ja muistan selkeästi kun ajeltiin vanhalla Asconalla ympäri tyhjää parkkipaikkaa ja kuunneltiin poltetulta CD:ltä "Passions Killing Flooria". Seuraavana päivänä venasin keikkaa porteilla koko päivän ja pitkän odotuksen jälkeen lunastin paikkani eturivissä. Paikka ei tosin kovin kauaa säilynyt koska muistaaksi Neljän Ruusun ja Popedan välissä virtsarakko ja viinanhimo aiheuttivat sen että päätin poistua paikalta lähimmälle anniskelupisteelle. Keikan lopusta jäi mieleen se että vikana biisinä soitettiin "It´s All Tears" ja siinä vaiheessa persukseni olivat jo asfaltilla miksauskoppia vasten koska jalkojen motoriikka ei enää pelannut kuten aiemmin. Toivuin kuitenkin tästä hetken levon jälkeen ja lähdin kyselemään josko järjestyksenvalvojilla olisi mahdollisuutta etsiä kadonnutta seuralaistani radiopuhelimien välityksellä koska selkeästi sovittiin että nähdään porteilla keikan jälkeen. Sovitustahan kuuluu pitää kiinni mutta sen sijaan että olisin tarkkaillut ketä porteista tulee ulos, jäinkin turvastani kiinni johonkin tuntemattomaan herrasmieheen siksi aikaa että muut ehtivät poistua alueelta. Tilanne saatiin onneksi korjattua myöhemmin, kiitokset siitä IRC-galleria.

Albumi julkaistiin jossain välissä vuotta 2007 mutta nyt täytyy sanoa ettei ole mitään hajua mistä sen kävin hakemassa. Sinkku löytyi ainakin yllättäen Keravan Anttilasta ja Special Limited Editionin tilasin huuto.netin kautta kovaan 57,00€ hintaan koska silloin ei löytynyt luottokorttia joten en sitä voinut suoraan nettikaupasta tilata. 


Albumista täytyy sanoa että yhdeksästä biisistä huolimatta se tuntuu aina jotenkin lyhyeltä, mutta samalla kuitenkin juuri sopivalta. Se mitä kaipaisin olisi vaihtohtoiset versiot kappaleista joita esim. RR, DSBH ja LM-levyjen osalta tuntuu löytyvän. Bonusbiiseinä joillain sinkku- ja albumi-versioilla on pari remixiä mutta ei oikein sen kummempaa. Nyt kun vielä asiaa tarkistin niin näyttäisi siltä että löytyi akustinen versio "Bleed Well"-kappaleesta mutta nyt täytyy sanoa että tästä ei ole kyllä mitään hajua, jotenkin jäänyt täysin unholaan mutta tarkistetaan mistä on kyse.

Jossain artikkelissa mainittiin että "Dark Lightin" menestyksen jälkeen yhtyeellä olisi jenkeissä ollut mahdollisuuksia vaikka mihin mutta DL kakkosen sijasta päätettiinkin tehdä raskain levy koskaan ja unohtaa hittimarkkinat, joidenkin mielestä tämä oli virhe mutta omasta mielestäni musiikkia pitää tehdä siten miten haluaa eikä sillä ajatuksella että sen täytyy myydä mahdollisimman paljon. Onhan se hienoa jos oma biisi soisi kaikkialla mutta olisiko se hienoa että se olisi pelkkää paskaa? Tuskin.


Ps. Mikäli sinä joka luet tätä juttua olet suuressa ja päättävässä asemassa niin "Venus Doom"-vinyyliä kaivattaisiin edelleen. Tästä on tehty adresseja ja vaikka mitä mutta jostain syystä kyseessä on ainoa yhtyeen albumi jota ei virallisesti saa vinyyliä, surullista.

Se tosiaan oli olemassa, jotenkin oli päässyt kokoaan unholaan tämä mutta siinä se olisi jutun päätteeksi bonuksena!