Totuus Tapahtumasta - Metallica - Hämeenlinna 2019

17.07.2019

Metallica on yksi niistä yhtyeistä jotka varmaan jokainen 20+ tietää, tai ainakin pitäisi tietää, miksei nuoremmatkin. Yhtye on tullut nähtyä jo pariin otteeseen, mutta vielä piti mennä. Onhan "festarointi" aina mukavaa, vaikka yhtään itselle sopivaa esiintyjää ei alueelta löytyisikään. Hämeenlinnassa sijaitseva Kantolan tapahtumapuisto oli itselleni uusi tuttavuus, ja nähtäväksi jää vierailenko siellä enää uudelleen.

Metallica on yksi niistä yhtyeistä joidenka olemassaolosta olen tiennyt aina. En siis muista aikaa ennen Metallicaa, enkä ensikosketustani yhtyeeseen. En ole koskaan ollut suuri fani, mutta levyjä löytyy hyllystä ja keikoillakin tulee satunnaisesti käytyä. Keikkahistoriaa löytyy vuosilta 2014 sekä 2018, päätin kuitenkin lähteä myös Hämeenlinnaan vaikka edellistä keikasta ei ollutkaan aikaa kuin päälle vuosi. Liput hankittiin hyvissä ajoin ja niistä löytyi myös maininta "Golden Circle". Tämä tarkoittaa siis erillistä lavan eteen aidattua aluetta jonne pääsee vain tuon kyseisen lipun haltijat. Hotellilla kuultujen keskustelun perusteella kyseessä saattoi olla myös "Golden Shower"-lippu, mutta tämä taitaa olla tarina erikseen.

Keikoilla käymisestä olen oppinut sen että jos jotain infoa on saatavilla etukäteen, kannattaa se lukaista läpi ettei tule yllätyksiä. Näitä ovat usein ruuhkautuneet sisäänkäynnit, alueelle tuotavien esineiden kieltäminen tms. Tällä kertaa hommaan oli panostettu hyvin, sillä keikkaa varten oli avattu jopa oma sivusto www.metallicafinland.fi josta löytyi kaikki tarvittava tieto alueelle saapumisesta soittoaikatauluihin.

Soittoaikataulu näytti tältä, ja koska ensimmäisenä esiintynyt Bokassa ei pikaisen kuuntelun jälkeen itseäni miellyttänyt, päätin että Ghost on ensimmäinen bändi jota tuona päivänä katson. Tämä helpotti myös aikatauluja.

 Noin klo 18.45 Bokassa

Noin klo 19.45 Ghost

Noin klo 21.15 Metallica


Lähdin ajelemaan Keravalta kohti Hämeenlinnaa n. 16:30. Muutaman mutkan kautta päädyimme Hämptoniin Scandicin Aulangon parkkiruutuun klo 17:56. Tämä sattui sinänsä sopivasti, koska ilmainen bussikyyti hotellin asiakkaille lähtisi klo 18:00...paitsi ettei lähtenytkään. Bussi oli pysäkillä odottavien mukaan lähtenyt jo 17:45 koska se oli täynnä. Kuski oli ilmoittanut että heittää keikan ja tulee sen jälkeen takaisin, tämä tapahtui 18:30 jälkeen. Porukka lastautui bussiin mutta koska bussi ei ollut täynnä, jouduimme odottamaan siihen saakka että kello löisi 19:00 ja seuraava virallinen lähtöaika osui kohdalle. Bussimatka eteni pikaisesti ja pysähtyessä kuski ilmoitti että kyyti lähtee keikan jälkeen samasta paikasta, hyvä juttu, eikös?

Aikaa tuntui olevan suht reilusti vielä kävelyyn ja alueelle pääsemiseen. Toinen lankomies ilmoitteli etukäteen että sisäänpääsy vei häneltä n. 2min joten ei huolta! Käveltiin suht rivakasti porttien luo ja tässä kohtaa suustani pääsi ensimmäinen "Ei vittu". Jonoa oli ihan järjettömästi, ja hitaasta etenemisestä huolimatta tuntui siltä että jää Ghost jälleen näkemättä. En ole siis yhtyettä vielä koskaan päässyt katsomaan livenä, sattuneista syistä. Noh, toinen lankomies kävi selvittämässä asiaa porttien luona ja sieltä ilmoitettiin että kannattaa mennä pääporteille joista löytyy myös oma sisäänkäynti Golden Circle-asiakkaille. Matkaa tuntui olevan todella paljon ja sitä enemmän ihmisiä, viimein saavuttiin pääporteille (Kuvassa nro. 11) ja todettiin että kaikki portit ovat tukossa. Kyseltiin järkkäreiltä ja narikasta että mistähän GC-lipuilla mennään sisään, tähän ei kukaan tiennyt vastausta. Kartassa näkyi kyllä sisäänkäynti, mutta ei alueella. Mentiin perusjonoon seisomaan ja päästelin muutaman vittusaatanat sikarin saattelemana, koska olin aivan varma etten pääsisi lämppäriä katsomaan ollenkaan. Noh, eka biisi lähti käyntiin ja vitutus vain kasvoi, jonokaan ei tuntunut liikkuvan. Hetken päästä näin järjestyksenvalvojan tuovan oikeanpuoleisen melkein tyhjän jonon kohdalle kyltin jossa luki "Early Entrance", en tiennyt mihin lipputyyppiin tuo liittyy, mutta kipitettiin sinne muitten mukana, done! Sisällä oltiin. Juoksin nopeasto GC-merkatuille porteille alueen sisäpuolella, ja sain lippua vilauttamalla rannekkeen.

Ghostilla oli setti jo käynnissä mutta eipä enää haitannut! Pääasia että pääsin keikkaa katsomaan. Alueella oli hyvin tilaa, ja kaikki tuntui olevan kohdallaan. Bändi oli selkeästi varautunut sateeseen sillä mm. rumpujen päälle oli aseteltu sateensuojaa. Luonnollisesti lämppäri ei saa käyttää kuin murto-osan lavan kapasiteetista, siitä huolimatta keikka oli erittäin viihdyttävä kaikkine lisähöysteineen. Toki olisin halunnut Ghostin nähdä koko lavan puitteissa, ehkä vielä joskus. Yhtyeellä oli reilusti aikaa soitella ja väliin mahtui reilusti huumorintäytteisiä välispiikejäkin. Aivan kaikkia kappaleita en tunnistanut vaikka kaikki levyt itseltäni löytyykin, täytyypä hieman kerrata. Erityismaininta käsittämättömän hyvin toteutetusta saksofonisoolosta, toivottavasti soittaja selviytyi hengissä tästä urakasta. Keikalla kuultiin mm. Rats, Miasma, Mummy Dust sekä Square Hammer. Lankomies totesi tapahtumaan jälkeen tyylikkäästi "Sehän oli ihan kusetusta, paska pellebändi". Mielenpiteensä kullakin ja Ghost tosiaan jakaa mielipiteitä, tuo vain kuulosti jotenkin todella huvittavalta koska asiathan voi aina nähdä monella tapaa.

Sovittiin sisään päästyämme että meikäläinen juoksee lavan eteen, ja muut tulee perästä. Keikan jälkeen kävi selväksi että puhelimilla ei juuri soitella,  eikä WhatsAppin tai Facebook Messengerin viestit tuntuneet menevän perille, ainakaan heti. Lähdin hakemaan jonkinlaista safkaa jota löysinkin pienen etsinnän jälkeen alueen toiselta puolelta, tässä kohtaa vasta tajusin kuinka paljon ihmisiä oli paikalla. Vegekojulle ei juuri jonoa ollut, ja se pienikin määrä katosi nopeasti nopean asiakaspalvelun ansiosta. Korean BBQ Härkisburger oli kyllä hyvä, 12€ hinta ei harminnut koska kyseessä ei ollut mikään perinteinen festarimassa jota jotkut jopa ruoaksi kutsuvat. Burgerin saatuani päätin taistella tieni takasin lavan eteen, yhtään tuttua en tänä aikana bongannut tai muutenkaan tavoittanut.

Keikka alkoi hieman myöhässä, mutta siihen asti oli ihan mukavaa istuskella nurmikolla ja odotella. Jostain syystä suurin osa porukasta oli tunkenut lavan oikealle puolelle, ja vasemmalla oli tilaa vaikka kuinka paljon. Järjestyksenvalvojat eivät olleet asiasta ihan kartalla sillä palautteen perusteella GC-lipun ostanutta henkilöä ei päästetty alueelle koska se oli kuulema täynnä, todellisuudessahan näin ei ollut. En voi myöskään käsittää mitenkään että miten on mahdollista että et pääse ollenkaan alueelle jos sinne olet lipun rahalla hankkinut. Kiinnitin huomiota myös GC-sisäänkäyntiin jossa ei kovin tarkasti lippuja katseltu. Omani vaihdettiin rannekkeeseen, mutta ei skannattu tms. joten olisin voinut käyttää kenen tahansa lippua. Keikan jälkeen selvisi että osa porukastamme ei edes saanut rannekkeita, mutta kulki silti vapaasti alueiden välillä. Jossain kohti järkkäri oli kysellyt oranssia ranneketta, vaikka omani oli vihreä, meillä kaikilla oli siis täysin samat liput.

Metallicalle tuttuun tapaan yhtyeen jäsenet vaihtoivat paikkaa lavalla jatkuvasti, rumpalia lukuunottamatta. Tämä on sinänsä hieno juttu koska toimimalla näin saa useampi mahdollisuuden nähdä legendat läheltä. Itsellenikin tämä sopi koska vasemmalla oli tilaa niin reilusti että pääsin helposti kävelemään lavan vasemman reunan, sekä keskikaistaleen välillä tarpeen mukaan. Osan keikasta katselin istuen nurmikolla. Takana tuntui massaa olevan aikalailla, en tiedä millainen meininki siellä oli, mutta kultaisien kaarien sisäpuolella, ja varsinkin vasemmalla puolella oli hyvä olla koska ihmisiä ei ollut liikaa pakkautumassa samaan kasaan.

Puitteet lavalla olivat käsittämättömän suuret, harmi vain että alkupään esitysten aikana oli aivan liian valoisaa "screenien" käytölle, nämä näyttivät joltain vasta illan pimetessä. Myös liian edestä keikkaa seuranneille näky ei ehkä ollut niin massiivinen kuin taaempaa katsoessa saattoi olla. Settilistalla oli mukana uutta, vanhaa ja siltä väliltä, kuten Papa Het lavalla kertoikin. Tiesin että jonkinlainen yllätys olisi Suomessakin tulossa, ja hivuttauduin lähemmäs lavaa siinä kohtaa kun ilmoitettiin että jotain tapahtuu. Kirkin kitara lähti soimaan ja ihan hetken pienessä mielessäni kuvittelin että Metallica soittaa TikTakin Heilutaan-kappaletta. Sen sijasta kyseessä oli kuitenkin Popedan Pitkä Kuuma Kesä. Ei helvetti, koko homma tuntui jotenkin aivan sairaalta, Metallica soittamassa Popedaa. Noh, tämäkin kuuluu niihin juttuihin joiden on parempi olla olemassa, kuin että näin ei olisi. Hieno huomionosoitus yleisöä kohtaan.

Until It Sleeps on yksi niistä kappaleista joita en ole koskaan päässyt kuulemaan livenä, en tälläkään kertaa. Ehkä se vielä joskus tapahtuu. Settilistasta ei sinänsä ole mitään valittamista, jotain olisi ehkä voinut jättää pois ja settiä siten tiivistää. Yli kahden tunnin mittaiset keikat ovat itselleni liikaa, ja olen huomannut että esim. festareilla n. 45min setti on paras, yksittäisillä keikoilla itselleni riittäisi hyvin sellainen 1,5h. Tuon ajan jaksaa vielä keskittyä eikä mukaan pääse ns. turhaa täytettä. Tästä voi tietysti olla montaa mieltä, ja suurin osa varmasti piti siitä että keikka oli näinkin pitkä. Tosin ennen encorea porukkaa valui ulos aika reilusti ja Herra Hetfield mikkiin tokaisikin että on ikävää nähdä ihmisten lähtevän, tai että on ikävää että osa joutui lähtemään. Itse häivyin hyvissä ajoin ennen encorea lavan edustalta, koska oletin ettei sieltä pääsisi koskaan pois jos lähtee viimeisenä. Loppukeikka tuli seurattua porteilla ja tästä liikuttiin massan mukana n. kolmen kilometrin matka autolle, ja sieltä Hotelli Aulankoon.

Alueen laidalta olisi tosiaan päässyt ilmaisella bussilla takaisin hotellille, mutta aiempien epäselvyyksien vuoksi emme uskaltaneet luottaa siihen että bussi tosiaan olisi meitä johonkin viemässä, tai lähtisi liikkeelle ajoissa, päätimme käyttää toista vaihtoehtoa. Hotellille päästiin suht rivakasti, siellä vielä hodari ja kylmää kolaa naamaan ennen tulevia neljän tunnin yöunia.  Tiivistettynä voisi sanoa että hotellilta keikalle, ja sieltä takaisin kulkeminen meni (bussin odottamista lukuun ottamatta) suht hyvin. Kaikillahan näin ei ollut vaan suurin osa P1 ja P2-parkkien käyttäjistä ilmoittelivat että kesti yli kaksi tuntia päästä alueelta ulos. Hotelli Aulanko ansaitsee ison kiitoksen kyydin järjestämisestä, sekä siitä että jonkinlaista evästä oli saatavilla vielä yöllä keikan jälkeen.

Kaiken kaikkiaan keikasta jäi hyvä fiilis pienistä miinuksista huolimatta. Tapahtuma-alue oli kuitenkin sellainen että täytyy jatkossa miettiä että onko esiintyvä yhtye kaiken tuon arvoinen, tietysti jos kaikki toimii kuten kuuluu, ja opasteet sekä koulutus saadaan kuntoon niin asia on eri. Omalla autolle tuonne ei kannata mennä, ei todellakaan. Hotelli Aulanko tuntui myös asialliselta paikalta. Hieman sivussa kaupungin ytimestä, siistit huoneet, ystävällinen palvelu sekä monipuolinen aamupala, harmi että oli niin kiire poistua heti aamusta.


+ Tekniikka omaan korvaani kunnossa

+ Suuret lavarakenteet, screenit, pyrot yms yms.

+ Vegesafkat

+ Ghost!

+ Lyhyt jono merchandiseen


- Epäselvät opasteet / Ei opasteita ollenkaan

- Kusilaarien puuttuminen / Niiden sijoittaminen jonnekin pimentoon

- Järjestyksenvalvojien tietämättömyys alueen asioista

- Screenit eivät näkyneet kunnolla ennen pimeän tuloa


Se oli siinä! Palataan muiden tarinoiden myötä lähiaikoina!