Mistä ostaa levyjä vuonna 2020?

14.04.2020

Tästä on varmasti ollut puhetta aiemminkin, mutta turhan usein kuulee kysyttävän että "Vieläkö niitä vinyyleitä tehdään?" tai "Ostaako joku muka vielä CD-levyjä?". Kyllä tehdään ja kyllä ostaa. Niille jotka eivät fyysisiä levyjä enää harrasta, tuppaa heräämään kysymys että mistä levyjä nykyään saa? Vastaus on aika yksinkertainen. Levykaupasta. Toki muitakin vaihtoehtoja on.

Levykaupat

Useammalla tuntuu tulevan yllätyksenä että levykauppoja on vielä olemassa. Jotku niitä saattavat nähdäkin vilaukselta mutta jotenkin niihin ei ehkä tule kiinnitettyä huomiota. Levyillehän ei tavallisella tallaajalla tunne enää olevan tarvetta sillä "Kaiken saa Spotifysta ja YouTubesta". Fyysiset äänitteet ovat suurimmaksi osaksi siirtyneet harrastajien hommaksi, kun ennen levyjä osti melkein jokainen vauvasta vaariin.

Suomen tunnetuin levykauppa on ehdottomasti ketjuna toimiva Levykauppa Äx. Liikkeillä on yhteinen ulkoasu, yhteinen nettikauppa sekä omalaatuinen markkinointi johon ei juurikaan käytetä rahaa, silti se tuntuu toimivan todella hyvin. Tässä hieno todiste siitä että aina ei tarvita euroja kun haluaa jotain esille. Liikkeitä löytyy yhteensä kahdeksan ympäri suomea, näistä kaksi sijaitsee Helsingissä. 

Yksittäisiä levykauppoja löytyy Helsingistä useita, Keravalta kaksi, Turussa palvelee 8 raita!

Suurin osa levykaupoista löytyy listattuna täältä!

Huuto.net, Tori, ebay jne.

Monille tuttuja "kirppissivustoja" ovat huuto.net, Tori, ebay, amazon yms. Huuto.netistä olen itsekin useamman levyn hankkinut, myyntiinkin on jotkut kappaleet joskus lähteneet. Kotimaisista palveluista ehdoton ykkösvalinta on juurikin tuo. Sivustolle täytyy rekisteröityä, voidaan vaatia tunnistautuminen pankkitunnuksilla, voi myydä yhdellä hinnalla tai pitää huutokaupan. Sivusto toimii hyvin ja myyjän palautteesta näkee uskaltaako tälle maksaa tilauksen etukäteen. Toristakin olen onnistunut jotain hankkimaan mutta usein on käynyt niin että myyjä ei vastaa mitään, tai tuote on jo mennyt ja unohdettu vain poistaa myynnistä.

Joidenkin tuotteiden hinnat eivät aina vastaa todellisuutta, ole tarkkana!
Joidenkin tuotteiden hinnat eivät aina vastaa todellisuutta, ole tarkkana!

Ebay toimii myös hyvin, tosin paljon monipuolisemmin. Levyjä ostettassa kannattaa olla tarkkana toimitusehtojen suhteen, tarkista onko postikulut ilmoitettu ja että toimitus on mahdollista kotimaahasi. Sivusto tarjoaa huomattavasti enemmän vaihtoehtoja ja harvinaisempaa tavaraa kuin kotimajset sivut, mutta riski on myös isompi mikäli ostettu tuote ei vastaakaan tilattua, tai mahdollisesti jää saapumatta kokonaan. Muista tarkistaa myös myyjän palaute, se kertoo paljon. Pyydän myös toimittamaan arvokkaammat levyt seurantakoodilla.

CDON

CDON tuli itselleni tutuksi jo aikoinaan kun tilasin DVD-elokuvia edullisin kampanjahinnoin. Sivusto tarjoaa paljon elektroniikkaa, musiikkia, kirjoja, pelejä ja lukemattomat määrät muita kategorioita.

Sivustolta voi usein bongata hyviäkin tarjouksia varsinkin levyjen suhteen. Kivijalkojen kannalta tälläiset palvelut ovat tuhoavia, kuluttajan lompakon kannalta tilanne on toinen. Maaliskuun synttäritarjouksena tarjottiin laajasta skaalasta 3 vinyyliä hintaan 50€. Mikäli onnistut löytämään esim. kolme vajaan 30€ levyä, säästät huomattavasti postikuluista huolimatta. Tarjouksina on nähty myös osta 3 maksa 2-kampanjoita joissa tarjonta ollut myös kunnollista, eikä pelkästään halpaa poistokamaa.

Kirppikset

Kuva kirppiksen sijaan Moondog Recordsista.
Kuva kirppiksen sijaan Moondog Recordsista.

Kirpputorit olivat pitkään suosikkejani levyjen suhteen. Tilanne on kuitenkin kehittynyt siten että useat levykauppiaat ovat kuskanneet omia levyjään myös myyntiin, tottakai levykauppojen hinnoin. Tämä ei sinänsä aiheuta itselle harmia vaan se, että tavalliset kuluttajat ovat usein kopioineet omien levyjensä hinnat suoraan levykauppiailta vaikka levyn painos, kunto ja suojaamattomuus olisivat arvoltaa jotain aivan muuta kuin todellisuudessa. Usein näkee vinyyleitä ilman vuoveja, levy naarmuilla, hintalappu liimattuna suoraan kanteen ja vielä pitäisi maksaa 25€ kahden euron levystä, ei kiitos. Hyvällä tuurilla voit kuitenkin tehdä löytöjä.

Keikat!

Useilla keikoilla artisteilla on oma merchandise-pöytä josta voit ostaa levyjä, paitoja, pinssejä ja muuta asiaan kuuluvaa materiaa. Asioimalla näillä pisteillä saattaa artistille jäädä euromääräisesti enemmän tukea kuin tilaamalla tuotteet rajojen takaa halvemmalla. Hyvällä tsägällä saatat jopa tavata artistin kojulla ja saat nimmarit levyihisi!

Artistien omat nettikaupat!

Googleta artisti kenen levyjä tai muita tuotteita haluat ostaa. Useimmilla isommilla artisteille on oma nettikauppa josta saat tuotteet tilattua kotiisi. Myös Facebookin kautta tilaaminen onnistuu joissain tapauksissa!

Näillä eväillä on hyvä lähteä hankkimaan musiikkia ja muuta tavaraa omiin hyllyihin!