System Of A Down

08.11.2020

Yhtye teki odotetun, mutta yllättävän paluun parisen päivää sitten kun linjoille hyppäsi uusi musiikkivideo sekä toinen kappale digitaalisena julkaisuna. Protect The Land sekä Genocidal Humanoidz kuulostavat juuri siltä itseltään, eikä vuosiakaan ehtinyt välissä kulua kuin viisitoista. Uusien kappaleiden innoittamana kaivoin esille yhtyeen aiemmat albumit joita ei hetkeen olekaan tullut kuunneltua. Alla hieman ajatuksia aiheesta.

System Of A Down

Yhtyeen debyytti julkaistiin vuonna 1998. Itse löysin yhtyeen vasta seuraavan albumin myötä ja jostain syystä en ole tähän tekeleeseen saanut muodostettua koskaan minkäänlaista sidettä. Albumilta julkaistiin sinkkuna kappaleet Sugar, Spiders & War? jotka kuulostavat siltä miltä pitääkin mutta jotain tuntuu puuttuvan. Olen albumia soitellut satunnaisesti muiden mukana mutta omalla listallani se putoaa loppupäähän suosikeita mitattaessa. 

Monilla yhtyeillä debyytti tuntuu olevan useimmalle se kaikista rakkain levy, se mistä kaikki sai alkunsa. Toisinaan käy myös niin, että kuulija löytää vasta toisen taikka kolmannen levyn ja tällöin alkutuotanto ei ehkä muodostu niin merkitykselliseksi, itselleni kävi tässä tapauksessa juuri näin. Levystä ei vinyylipainosta aiemmin julkaistukaan, mutta vuoden 2018 uusintapanoksien myötä tätäkin tuossa muodossa sai ja samalla se hyppäsi omaan hyllyyni. Ehkä tekele aukeaa itselleni vielä myöhemmin.

Sugar-kappaleen videoon voi tutustua alla.

Toxicity

Vuoden 2001 paikkeilla kavereiden levyhyllyihin alkoi ilmestyä Toxicity-nimistä albumia. En ollut koskaan yhtyeestä kuullutkaan ja hämmennys oli suuri kun kuulin ensimmäistä kertaa Prison Songin lähtevät käyntiin eräissä kotipippaloissa. Tuo hetki oli varmasti yksi niistä merkittävimmistä kun mietitään millaiseksi nykyinen musiikkimakuni on vuosien aikana muodostunut. Albumilta julkaistiin useita singlejä ja musiikkivideot pyörivät tiheään tahtiin myös kotimaan televisiossa. Tunnetuimmat näistä ovat Chop Suey!, Prison Song & Aerials. Viimeisintä esitti coverina aikoinaan mm. Tuusulalainen naisvokaalein varustettu Solitarium yhtye erittäin onnistuneesti. Laitan tuosta tallenteen jakoon mikäli sen vain jostain löydän.

Omalla kohdallani tämä on yhtyeeltä juurikin SE levy, ja sille on kertynyt soittokeroja huomattavasti enemmän kuin yhtyeen muille tekeleillä. Mainittujen sinkkujen lisäksi albumilta löytyy todella hienoja kappaleita kuten Forest & Atwa.

Alla Aerials-kappaleen video.

Mezmerize

Mezmerize ilmestyi vuonna 2005 ja levy lähti kaupasta mukaani heti julkaisupäivänä, ainakin melkein. Tuohon maailman aikaan levyjen julkaisu aiheutti useimmiten jonoa levykauppojen oville, toki näin tapahtuu tänäkin päivänä mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Mezmerizeltä julkaistiin ensimmäisenä singlenä myös erittäin näyttävän videon saanut B.Y.O.B ((Bring Your Own Bombs) joka nosti yhtyeen vielä suurempaan tietoisuuteen. 


Toxicityn jälkeen tämä albumi on saanut eniten soittoa koko tuotannosta, eikä suotta. Levyllä löytyy todella paljon mainittavia kappaleita kuten Revenga, Cigaro, Radio/Video & Violent Pornography eikä sisältö toimi yhtään sen huonommin tänä päivänä, kuin viisitoista vuotta sitten. 

Alla video kappaleesta B.Y.O.B

Hypnotize

Hypnotize julkaistiin kuusi kuukautta Mezmerizen jälkeen ja kyse on albumin toisesta osasta. Tämä ei ehkä kaikille, ei myöskään itselleni ollut aikoinaan täysin selvää vaan muiden kanssa ihmeteltiin että mistä on kyse kun toinen saman tyylinen levy ilmestyi myyntiin hetki ensimmäisen jälkeen. Mezmerize ja Hypnotize muodostavat siis yhdessä yhden albumin, tämä näkyi myös paketoinnissa sillä CD-versioiden kannet saatiin sulautettua yhdeksi kokonaisuudeksi.
 

Vinyylipuolella julkaistiin alunperin vain kuvalevyt kummastakin, ja vasta vuoden 2018 aikana saatiin perinteisemmät levyt kauppojen hyllyille. Hypnotize ei ehkä toimi edeltäjänsä tavoin ja Vicinity Of Obscenity-kappaleen hokema "Banana banana banana terracotta banana terracotta terracotta pie" vituttaa edelleen. Levyn loppupuoliskolta löytyvä Lonely Day taas kuuluu ehdottomasti yhtyeen parhaimmistoon.


Alla video kappaleeseen.

Steal This Album

Tekele tunnetaan myös nimellä Toxicity II ja se löysi tiensä kauppojen hyllylle vuonna 2002. Itse olen ollut aina siinä käsityksessä että kyseessä on kokoelma b-puolia, harvinaisuuksia yms. mutta viimeaikaisen selvityksen perusteella asia ei olekaan näin. Useammasta lähteesä kävi ilmi että albumin kappaleita oli ilmestynyt aikoinaan verkkoon mp3-muodossa, ja faneilta oli saatu paljon kritiikkiä kappaleiden viimeistelemättömyydestä. Yhtyeen mukaan kappaleet eivät olleet lopullisia versioita, ja siksi oli harmillista että ne pääsivät vuotamaan. Levyn kappaleita nauhoitettiin uudelleen, sävellettiin ja sovittiin toisenlaisiksi sekä osa nimettiin uudelleen.

Yhtyeen mukaan Steal This Album on myös kokonainen albumi, eikä kokoelma kuten moni virheellisesti luulee. Albumin ulkoasu myös muistuttaa ns. poltettua CD:tä liittyen aiemmin tapahtuneeseen vuotoon. Täytyy myöntää että tätä on tullut kuunneltua kaikista vähiten, kertauksen jälkeen uskallan kuitenkin sijoittaa sen omassa asteikossani debyyttiä korkeammalle. Nostetaan levyltä kappale I-E-A-I-A-I-O jonka kuulet alta.

Siinä kertaus yhtyeen tuotannosta sekä muutamia ajatuksia. Alla vielä linkki uuden kappaleen videoon. Fyysisistä julkaisuista ei toistaiseksi ole vielä tietoa.

Mikäli vinyylit kiinnostavat niin ainakin Levykauppa Äx pitää hallussaan muutamia kappakeita muutamista albumeista.