VERSIOHELVETTI

16.02.2020

Otsikko kuvaa aika osuvasti sitä ajatusta mikä itselläni heräsi hetki sitten. Olen mainostanut paikallisia putiikkeja bloginikin puolella aika reilusti, ja kivijalkaa tulen tukemaan loppuun saakka. Useimmat levyt haet Keravan kivijaloista, mutta yksinoikeudella julkaistuja levyjä / versioita tulee noudettua tai tilattua milloin mistäkin. Tämä on tähän asti ollut itselleni ihan ok, vaihtelu virkistää ja on kiva tukea monia alan liikkeitä. Nyt jokin kuitenkin muuttui ja tulin tulokseen että jokin raja on ylitetty.

Levyistähän on kautta aikojen julkaistu useampia versioita. Joistain saattaa tulla vielä vuonna 2020 esim. CD, kasetti sekä vinyylipainos. Näiden lisäksi kustakin saattaa olla Japani-painos jossa erilaiset kannet tai bonuskappaleita. Lisäksi löytyy Limited-, Numbered- ja Collectors-editioneita ja vaikka mitä muuta. Tämä on toki myös bisnestä, mutta sen lisäksi kuluttajan palvelua. Itse hankin tietyiltä artisteilta kaikki mahdolliset versiot keräilymielessä, jotkut haluavat tukea artistia ja jotkut haluavat vain lyödä rahoiksi ostamalla useita kappaleita samaa pientä painosta, koska tietävät että hinnat nousevat pilviin internetin kauppapaikoilla.

Levykauppa Äxällä on jo pitkään ollut saatavilla ns. Äxclusive-julkaisuita mitä ei saa mistään muualta kuin heiltä. Ymmärrän pointin bisneksen kannalta, ja tiettyyn pisteeseen asti tämäkin on hyväksyttävää. Joidenkin levyjen mukaan saa lisämaksulla nimmarikuvan, joissain painoksissa levyt ovat eriväriset kuin muualta saatavissa tuotoksissa. Ymmärrän myös että mikäli Äx painattaa uusintajulkaisuita, on heillä luonnollisesti oikeus pitää itsellään jotakin versiota tuosta, ja jakaa sitä perusmustaa muuallekin. Joitakin tämä äxclusiivisuus on kuitenkin ärsyttänyt ja mm. Rolling Records uutisoi kirjeessä vuoden 2019 lopulla näin.

Hieno juttu eikö totta! Joku uskaltaa vastustaa tätä kartellinomaista toimintaa ja näyttää vielä itse esimerkkiä kuinka tämä tehdään. Ehdin asiasta jo muutamille jutellakin kunnes hetken päästä törmäsin tähän...

Jutun julkaisun jälkeen Rolling Records ilmoitti että he eivät myyneet tätä levyä yksinoikeudella, vaan levyä oli saatavilla muualtakin. Allekirjoittanut tulkitsi kyseisen viestin virheellisesti.
Jutun julkaisun jälkeen Rolling Records ilmoitti että he eivät myyneet tätä levyä yksinoikeudella, vaan levyä oli saatavilla muualtakin. Allekirjoittanut tulkitsi kyseisen viestin virheellisesti.

EDIT: ROLLING RECORDS ILMOITTI ETTÄ HE EIVÄT MYY MITÄÄN LEVYÄ PELKÄSTÄÄN ITSE, VAAN ROLLING RECORDS INDIE EXCLUSIVE JULKAISUITA ON SAATAVILLA MYÖS MUISTA PIENEMMISTÄ LEVYKAUPOISTA!

Tästä päästäänkin näppärästi aiheeseen josta koko kirjoituksen ajatus lähti. 


Nightwish ilmoitti tovi sitten että julkaiseen uuden HUMAN. :||: NATURE-nimisen albumin. Joku oli ehtinyt jo jakaa kuvan Facebookin levyn erilaisista versioista joita tuntuu olevat pelkästään vinyylipuolella aika reilusti.

Levykauppa ÄX tarjoaa Äxclusivena "Mistraalinväristä" vinyyliä. Yhdestä väripainoksesta saapuu suomeen vain 50kpl ilmoittaa Rolling Records, tätä saa heiltä tilattua mikäli on nopea liikkeissään. Marigold, Mirage ja Summer Bronze löytyvät taas Nuclear Blastin kaupasta yksinoikeudella, perinteistä mustaa saa tilattua ilmeisesti kaikista paikoista. Lopuista kuvassa näkyvistä versioista ei ole mitään käsitystä että mistä niitä saa. Yhdestä levystä julkaistaan siis yhdeksän eri vinyylipainosta joita saa ainakin kolmesta eri paikasta, aivan varmasti useammastakin mikäli jaksaa selvitellä. Vinyyleihin lisäksi löytyy tottakai CD josta myös omat versionsa exclusiivisina julkaisuinaan.

Jutun alussa kuvatut Agentsit tulivat myyntiin siten että Äx sai yksinoikeudella ensin 800kpl sinistä vinyyliä, tämä nostettiin kuitenkin n. 1000 kappaleeseen kovan kysynnän vuoksi. Mustaa vinyyliä sai kaikkialta ja punaista pelkästään keikoilta tai erittäin rajoitetusti Äxän hyllystä, itse painosmäärää ei kuitenkaan oltu rajoitettu vaan Vallila Music House ilmoitti asiaa tiedusteltuani että sinistä ja punaista painetaan lisää niin kauan kuin sitä kaivataan, sininen oli ainoa oikeasti rajoitettu painos. Albumista tuli tottakai myös CD-versio, sekä keikoille ilmestynyt 200kpl numeroitu kasettipainos. Kasetin hinta oli 30€, tästä en ole ehkä päässyt yli vieläkään. Ne kasetit mitä jäi keikoilta myymättä, ilmestyivät Äxän hyllyyn numeroimattomana. En siis tiedä onko numeroituja oikeasti tuo 200kpl, vai onko niitä esim 125kpl ja loput samaa kamaa ilman numeroa? Näiden lisäksi ilmestyi vielä kultainen vinyyli nimmarikuvan kera, rajoitettu 500 kappaleeseen. ...paitsi että kysyntä yllätti ja tämän lisäksi tuli vielä 300kpl lisäpainos joka oli muuten sama mutta ilman valokuvaa. 

Itse keräilen HIM-yhtyeeseen ja sen soittajiin liittyvää kamaa suht aktiivisesti joten nämä julkaisut ovat itselleni aika positiivinen juttu loppujen lopuksi. Toisinaan tulee kuitenkin sellainen fiilis että joku tässä hommassa ei oikein natsaa. Nuclear Blastilla varsinkin tuntuu olevan mainetta noitten versioiden kanssa ja moni on tätäkin kritisoinut.


Vaikka jutussa toimintaa osittain kritisoinkin, on Rolling Records ja Levykauppa tehneet todellisia kulttuuritekoja julkaistessaan uudelleen vanhoja klassikoita kuten esim. Kirkan legendaarisen R.O.C.K-albumin jonka alkuperäispainoksen hinta ja saatavuus ovat jotain ihan muuta kuin tuon uusintapainoksen jota saa 29.99€ Äxän hyllystä. Ilman Äxää tuotakaan levyä ei ehkä levykaupan hyllyssä enää olisi, mutta kysymys kuuluukin että missä kohtaa jokin raja ylitetään? Julkaistaanko levyistä heti alkuun liian monia versioita ja onko kyseessä rahastus vai kuulijan palveleminen luomalla tälle uusia keräilyn ja himon kohteita? 

Äxä on ehdottomasti omaan mieleeni kuten myös Rolling Records, itseasiassa tästä maasta ei löydy yhtään levykauppaa missä en mielelläni asioisi. Erityiskiitokset Fredan Äxällä ja keskustan Rolling Recordsille aina ystävällisestä ja hyvästä palvelusta. Tarkoitus ei ollut syyttää ketään mistään, vaan lähinnä herättää keskustelua aiheesta ja ehkä kuulla kauppiaidenkin kommentteja asiasta. Katsotaan miten asia etenee, saadaanko lisää yksinoikeuskamaa vai tuleeko hommaan jonkinlaisia muutoksia.