Lääkekoe

18.09.2018

Kasarigrammari keskittyy musiikkiin ja kaikkeen siihen liittyvään eli myöskin elokuviin, onhan niissäkin usein musiikkia. Elokuvamusiikista oli tarkoitus puhua myöhemmin ottaen esille soundtrackit ja mm. Hans Zimmer mutta poikkean hieman suunnitelmasta ja paneudutaankin tätä ennen kotimaiseen indie-tuotantoon nimeltään "Lääkekoe".

"Lääkekoe" on erittäin pienen Keravalaisen "tuotantoyhtiön" Cala Company:n tekele ja se valmistui viimein vuoden 2018 syyskuussa melkein kahdeksan vuoden projektin jälkeen. Tekijöiden mukaan elokuvan budjetti oli n. 80-100€ koska suurin osa rekvisiitasta ja tarvikkeista löytyi valmiina. Elokuvassa näyttelevät henkilöt ovat tuttuja keskenään eikä kenelläkään ole tietääkseni kokemusta ns. näyttelemisestä Cala Companyn tekeleiden ulkopuolella. Koko elokuva on kuvattu käyttäen yhtä kameraa ja sen kaikki tehosteet ovat myös tehty kuvaajanakin toimineen Ville Väisäsen toimesta. Mainitaan vielä että tehosteet ovat oikeasti laadukkaita jos verrataan esim. viimeaikoina massalla useisiin paikkoihin ilmestyneisiin katastrofi-elokuviin.

Elokuvan virallinen teaser ilmestyi jo vuonna 2015 mutta valmista tekelettä jouduttiin vielä hetki tämän jälkeen odottelemaan. Syy siihen miksi lähdin leffasta edes kirjoittamaan on siinä että päädyin suuren painostuksen ja viekkauden johdosta siihen itsekin heilumaan erääseen rooliin. Suurin linkki Kasarigrammarin ja leffan väliltä löytyy kuitenkin Skyedust-yhtyeen musiikista jota tekeleessä myös kuullaan hetkellisesti. Yhtyeen albumista oli mainintaa aiemmassa levykauppias-kirjoituksessa.

Elokuvasta en halua paljastaa enempää mutta tarkkasilmäisimmät varmastikin huomaavat yhteisiä elementtejä sen ja Skyedustin "Crushing Anxiety"-videon välillä. Kyseisellä 0€ budjetilla tehdyllä videolla seikkailen epämääräisissä olosuhteissa Cala Companyn varastosta lainatuissa kledjuissa. Mikäli yhtye ei ole vielä tuttu niin albumi löytyy kokonaisuudessaan YouTubesta & Spotifysta sekä fyysisenä kappaleena Keravan Levyikkunasta tai allekirjoittaneelta.


Musiikkivideo kuvattiin Keravan ytimessä muutamassa tunnissa mutta itse elokuvassa vierailtiin hieman pidemmällä aikavälillä useammassakin paikassa. Tekijät halusivat myös painottaa että elokuvan musiikki ei ole Skyedustia lukuunottamatta lainattua mistään vaan se on sävelletty useamman tekijän toimesta elokuvaa ja juurikin kyseisiä kohtauksia varten.

Elokuva on julkaistu digitaalisessa muodossa tänään ja fyysisen kappaleen mahdollisesta ilmestymisestä ei ole tietoa. Soundtrack toivottavasti saadaan vinyylinä jollain joukkorahoituksella jossain vaiheessa. Ei olisi ollenkaan huono juttu.

Elokuva etenee erittäin sulavasti ja jossain kohti havaitsin jännittäväni jo mitä seuraavaksi tapahtuu. Mietin myös että mistä tarinassa on oikeasti kyse, kuinka kaikki päättyy ja eihän loppu tule liian nopeasti. Leffa vaatii tietynlaista asennoitumista ja suosittelenkin että jokainen katsoo sen rauhassa, ajatuksella ja ilman turhaa vakavuutta vaikka tarinassa ollaankin vaikeiden aiheiden äärellä.

Lopuksi vielä itse elokuva. Natinnollisia hetkiä tuotoksen parissa!